Nevşehir Il Müftülüğü Tarafından Mevlid-i Nebi Haftası...

Nevşehir Il Müftülüğü Tarafından Mevlid-i Nebi Haftası Dolayısıyla "peygamberimiz, Cami Ve Irşat" Konulu Program Düzenlendi.

nevşehir il müftülüğü tarafından mevlid-i nebi haftası dolayısıyla "peygamberimiz, cami ve irşat" konulu program düzenlendi.

05 Ekim 2022 - 18:35


İl Müftülüğünce Recep Tayyip Erdoğan Proje Anadolu İmam-Hatip Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen program, Kurşunlu Cami Müezzin-Kayyımı Mehmet Karaşahin'in Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Programın açılışında konuşan İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, Mevlid-i Nebi Haftası'nın Peygamberi anlama ve idrak etme haftası olduğunu belirterek, "Bu gün O’nın çağları aşan çağrısına kulak verme, O’nu bizlere bıraktığı Nebevi ahlakı kuşanarak tebliğ ve irşat metoduyla yeniden buluşma vakti. Peygamberimizin söz ve davranışları, üsve-i hasene oluşu, ahlakı, davranışı ve rehberliği sayesinde insanlık yeniden vücut bulmuştur. Peygamberimiz Muhammed Mustafa’nın bizlere emanet bıraktığı İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. Bedeni taş ve ahşapla, ruhu ibadet ve ilimle imar edilen camiler; İslam’ın yerleşim birimlerine vurulan mührüdür. İslam’ın ulaştığı beldelere ilk önce camiler inşa edilmiş, İslam cemiyeti, cami ekseninde deveran etmiştir. Nübüvvetin son ve evrensel temsilcisi Peygamber efendimiz de Mekke’de İslam’ın tebliğ merkezi, müminlerin sığınağı ve mescit olarak Erkam’ın evini belirlemiş, Medine’ye hicret ettiğinde ise ilk işlerden birisi olarak Mescid-i Nebi’yi inşa etmiştir. Camiler; Mescid-i Nebevî’nin özüne uygun bir şekilde, tarih boyunca dinî, sosyal ve kültürel bakımdan bir eğitim, öğretim ve kültür merkezi olarak İslam’ın bayraktarlığını yapmıştır. Camiler; müminlerin bir araya geldiği, huzur bulduğu, kaynaştığı, ilim, irfan, ahlak ve faziletin öğrenildiği en önemli merkezler olmuşlardır. Bu vesileyle Ülkemizin aydınlık dolu yarınlarının inşasında, İslam dininin samimiyet dini olduğunu içtenlikle benimseyen, buna uygun davranışlar içinde bulunan ve bulunması beklenen, misyonuna sahip çıkarak gelişmeler ışığında vizyonunu oluşturan din görevlilerimizin, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nı kutluyor ve bütün personelimize hizmetlerinde üstün başarılar. Ahirete irtahal edenlere ise Yüce Rabbimden rahmet diliyorum.
Son olarak Önümüzdeki Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece, Mevlid-i Nebi’dir. İslam’ın tebliğcisi, hak ve hakikatin temsilcisi, dünya ve ahiretin efendisi, rehberimiz, en güzel örneğimiz, Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in dünyayı teşriflerinin yıl dönümüdür. Bu vesileyle Mevlid-i Nebi Gecemizi tebrik ediyor, haftamızın aziz milletimize, İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlı olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum." dedi.
Program Müftü Altunkaya’nın konuşmasının ardından sinevizyon gösterimi ile devam eti.
Ardından "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" konulu konferans vermek üzere kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, "Efendimizin en önemli özelliklerinden birisi tebliğ ve irşat dilinin Kur’a-nın ifadesiyle kavli leyyin oluşudur. Vahyin gözetiminde devam eden Sevgili Peygamberimizin davet ve irşat faaliyetlerinin başarıya ulaşmasında hiç şüphesiz takip edilen nebevî yöntem etkili olmuştur. İnanç ve gayreti, samimiyet ve ihlası, güvenilirliği ve doğruluğu, sabrı ve merhameti, fesahat ve belâgati, bu süreçte Hz. Peygamberin en büyük yardımcısıdır. O, muhataplarına değer vermiş, onları iyi tanımış; onların aklî derecelerine, ictimaî seviyelerine ve içinde bulundukları şartlara göre hareket etmiştir." dedi.
Hz. Peygamberin, ümmetine doğru sözlü olmayı öğütlediğini söyleyen Başkan Yardımcısı Dinç, " Tebliğ ettiklerini ilk önce kendisi yaşamış ve her zaman dediklerinin canlı bir misali olmuştur. Onun içindir ki her sözü, insanlara tesir etmiştir. Şefkat, merhamet ve hoşgörüsüyle, mütebessim çehresiyle, tatlı dili ve teşvik edici üslûbuyla gönüllere dokunmuştur. Yüze vurmadan hataları düzeltme ilkesini benimsemiş, genel ifadelerle yanlışlıkları dile getirerek muhatapları uyarmaya çalışmıştır. “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; sevdirin, nefret ettirmeyin.” (Buhârî, İlim, 11) buyurmuş ve bunu bir hayat düsturu haline getirmiştir." ifadelerini kaydetti.
Hz. Peygamberin, tebliğ ve irşatta muhataplarını dikkate aldığını söyleyen Başkan Yardımcısı Dinç,"Muhataplarının istekli olup olmadığını dikkate almış; sözlerini, dikkatlerin dağılmayacağı bir süre içinde, kısa ve özlü bir şekilde ifade etmiştir. Çarpıcı sorularla muhatapların dikkatlerini söyleyeceği şeylere yöneltmiş, önemli gördüğü konularda meselenin daha iyi anlaşılması için sözünü üç defa tekrar etmiştir. Davet ve irşatta örneklerle tasvir, yani temsil metodunu uygulamış; inanç, amel ve ahlak konularına dair kıssalar anlatmıştır. İrşat faaliyetlerinde toplumun bütün kesimlerine özel ilgi göstermiştir. " ifadelerini kaydetti.
Program, Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile son buldu.
Yoğun ilginin gösterildiği programa Nevşehir Vali Yardımcısı Ahmet Erdoğdu, Nevşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Savran, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şahlan Öztürk, Aksaray İl Müftüsü Hasan Hüseyin Güller’in yanı sıra Kurum amirleri, İl Müftü yardımcıları, İlçe müftüleri, din görevlileri ile vatandaşlar katıldı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Afyonkarahisar'da Kütüphane Haftası Etkinlikleri Ve ödül Töreni
Afyonkarahisar'da Kütüphane Haftası Etkinlikleri Ve ödül Töreni
Sivas'ta Müftülük "hafız Kal" Hafızlık Yarışması Düzenledi.
Sivas'ta Müftülük "hafız Kal" Hafızlık Yarışması...