Sinop’lu Umreciler Seminerde

sinop’lu umreciler seminerde

08 Kasım 2018 - 00:05

Sinop’tan Umre ibadetini yapmak üzere kutsal topraklara gidecek olan umrecileri bilgilendirmek amacıyla Sinop İl Müftülüğü tarafından seminer düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Umre Organizasyonu ile İlimizden Normal yürüme mesafeli, 2.Turda umre ibadetini yapmak üzere kutsal topraklara gidecek olan umrecilerini bilgilendirmek amacıyla Sinop İl Müftülüğü toplantı salonunda seminerler düzenledi.

Sinop İl Müftülüğü toplantı salonunda düzenlenen seminerde İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, İl Müftü yardımcısı Abdullah Söylemez, Kur’an kursu öğreticisi Şerife Başyiğit ve grup görevlisi Kefevi Camii İmam Hatibi Ekrem Ünal tarafından umrecilere bilgilendirildi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan seminerde, İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, umrenin fazileti ve umre yolculuğu esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durarak sözlerine şöyle devam etti. “O mübarek beldelerde Cenab-ı Hakk’ın ve Hz. Peygamberimiz (sav)’in misafirleri olduğumuzu asla unutmamalıyız. Bu bilinç üzerine olup yaptığımız ibadetleri ve tavafları daha dikkatli bir şekilde yerine getirmeye gayret etmeliyiz. Tüm dünyayı bir insan bedenine benzetirsek, Kâbe-i Muazzama'yıda dünya insanlığının kalbi kabul edersek, Umre için yola çıkan herkes Kâbe-i Muazzama’ya  doğru giden hayatın can damarını yakalamıştır. Dolayısıyla Kâbe-i Muazzama’dan gelirken de Rabbimizin rahmet, mağfiret ikliminden kendi yurduna taze kan getirmiş olur. Mekke-i Mükerreme’den gelen taze kan yalnızca bireysel bedende kalmaz,tüm topluma yayılır.

Peygamber Efendimiz (sav) “Hacılar ve umreciler Allah'ın elçileridir. Allah’a  dua ettiklerinde dualarını kabul eder. Mağfiret dilediklerinde onları bağışlar” (İbn Mace, Menasik,5) buyurarak Umreye gönderilen her insanın gittiği beldenin hem temsilcisi, hem de o yöre insanlarının dua ve selamlarını Kabetullah ve Ravza-i Mutahhara'ya götüren değerli elçiler olduğunu ifade ediyor.

Hz. Ömer (ra) Peygamberimiz Efendimiz (sav) den umre yapmak üzere Mekke-i Mükerreme’ye 'ye gitmek için izin ister. Rasülüllah (sav) efendimiz  sevinerek izin verir ve şu nasihatte bulunur. “Kardeşim! Duanda beni de unutma.” O gün Hz. Ömer (ra)'in anlatımıyla hayatının en sevinçli günüdür. (M.Yusuf Kandehlevi, a.g.e., II/575)

Hadis-i şeriflerden anlaşıldığı üzere sizler Sinop’dan Kutsal mekânlara gönderilen elçilersiniz. O mekanlarda bizler için dua ve ilticalarda bulunacaksınız. O dua ve ilticalarda halen zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimizi, Vatanımızın ve milletimizin huzur ve selameti için dualar etmeyi unutmayalım.Bu mübarek beldelerde bizleri Alışveriş ve dünya işleri,  tavaftan ve ibadetten alıkoymamalı. Bu kutlu yolculuğumuzda Cenab-ı Hak hayırla gidip hayırla dönmeyi ve umreden elde ettiğimiz kazanımları ömür boyu sürdürmeyi nasip etsin” diyerek sözlerini tamamladı. Seminerden sonra programa katılan umrecilere öğlen yemeği ikram edildi.

İl Müftülüğü Hac ve Umre Hizmetleri Şubesinden edinilen bilgiye göre 13 Kasım’da  mübarek beldelere yolculuğun başlayacağı belirtildi. Seminerin sonunda umrecilerimiz seminerin çok faydalı olduğunu belirterek İl Müftülüğü’ne teşekkürlerini ilettiler.

Hakkari'de Hakkari Valisi Ali çelik öğrencilere Istanbul Gezisi Için Söz Verdi.
Hakkari'de Hakkari Valisi Ali çelik öğrencilere Istanbul Gezisi...
Kayseri Il Müftülüğü Personeli Bayramlaştı