Sinop’ta Il Müftüsü Düzgüney’in Miraç Kandili Ile Ilgili...

Sinop'ta Il Müftüsü Düzgüney'in Miraç Kandili Ile Ilgili Açıklaması

il müftüsü düzgüney'in miraç kandili ile ilgili açıklaması

11 Mart 2021 - 00:05

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Hamd, Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’adır.

10 Mart 2021 Çarşamba gününü Perşembe’ye bağlayan gece Miraç Kandilidir. Her yıl yeniden Miraç Kandili’ne Rabbimizin bizi kavuşturması rahmetinin ve merhametinin bir tecellisidir. Zira nefsi arzularımız ve dünyevi hırslarımıza yenik düşmekteyiz. Bu sebeple kandiller bizi ayağa kaldırıp, kalbi dirilişimizi gerçekleştirmek için ilahi bir hatırlatmadır.

Miraç, Sevgili Peygamberimizin (SAS) amcası Ebû Tâlib’i ve eşi Hz. Hatice validemizi peş peşe kaybetmenin acısını yaşadığı, destek arayışı için gittiği Tâif’ten taşlanarak döndüğü Hüzün Yılı’nda gerçekleşmiştir.

Miraç hadisesi, Peygamber Efendimizin Cenab-ı Allah’ın izni ve keremiyle önce Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya ve oradan da zaman ve mekânın sahibi Yüce Mevla’nın sonsuz ayet ve kudretini müşahede etmek için semaya yaptığı pek çok ilahi hikmet ve bereketi içinde barındıran manevi bir yolculuktur. Her şeyden önce Miraç, başta Efendimiz (SAS) olmak üzere her bir Müslüman için manevi bir terfi, Yüce Rabbimizle buluşma ve selamlaşma, O’nun katında yücelme ve yükselme ve bu vesile ile yüksek insani sorumluklar üstlenmek demektir.

Miraç, insanın erdem yolculuğudur.

Miraç, ilâhî kudreti temaşa eden Hz. Peygamberin (SAS) şahsında, insanlığın Hakk’a yürüyüşüdür.

Miraç, Müslümanların gönül dünyalarını güçlendiren, sıdk ve imanlarını pekiştiren, kardeşlik şuurunu yaşatan, müminleri eğiten, onlara değer kazandıran bir okuldur.

Miraç, zamanın ve mekânın yegâne sahibi olan Yüce Allah’ın birliğine, büyüklüğüne ve sonsuzluğuna şahitlik ediştir.

Sevgili Peygamberimiz (SAS) Miraç’tan üç büyük hediye ile dönmüştür. Bu hediyelerin birincisi Peygamberimizin “gözümün nuru” dediği beş vakit namazdır. Namaz, Allah’la kul arasındaki güçlü iman bağının tezahürüdür. Namaz, yönünü kıbleye dönen, alnını secdeye koyan müminin manevi yükselişidir. Namaz sadece şekilden ibaret değildir. Aksine namaz, bedenen olduğu kadar zihnen ve kalben de insanı kuşatan bir ibadettir. Namaz kılan insan aynı zamanda güzel ahlaklı, dürüst, mütevazı, merhametli, adil olması beklenen insandır. İşte bu yüzden ayeti kerimede “Muhakkak ki, namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar.” buyurulmuştur. Miraç’ın bir diğer hediyesi “Âmenerresûlü” olarak bildiğimiz ve her gün yatsı namazından sonra okuduğumuz Bakara Sûresi’nin son iki ayetidir. Bu ayeti kerimeler bize iman esaslarını, kulluk şuurunu ve sorumluluk bilincini hatırlatır. Dünyada yapıp ettiğimiz her şeyin bir hesabı olduğunu bildirir. Rabbimize içtenlikle nasıl dua ve yakarışta bulunacağımızı öğretir. Miraç’ın son hediyesi ise ümmet-i Muhammed’den Allah’a ortak koşmayanların günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesidir.

Sevgili Peygamberimizin (SAS) Miraç’tan hediye olarak getirdiği Bakara Suresi’nin son ayetlerinde Rabbimiz bizlere yüksek sorumluluklarımızı ve zaaflarımızı birlikte hatırlatmaktadır. Her sorumluluk bir emanettir ve emaneti omuzlarında taşıyan her insan, her türlü kin ve öfkeden, haset ve kıskançlıktan, gurur ve kibirden uzak durarak bütün insanlara hatta bütün mahlûkata karşı mütevazı ve alçak gönüllü olmak zorundadır. Zira Efendimizin (SAS) ifadesiyle “Tevazu yüceltir, kibir düşürür, gurur aldatır, haset bitirir.” Nefsimizin ölümcül zaafları bizi her türlü miraçtan, yüceliş ve yükselişten alıkoyar. Gelin Peygamber Efendimizin (SAS) yaptığı bu yolculuğun yıl dönümünde bizler de Efendimizin getirdiği başta namaz ve Miraç değerleriyle yükselişimizi gerçekleştirelim.

Hassas ve zor dönemeçlerden geçtiğimiz şu günlerde Mirac-ı Nebi’ye hürmeten kırılan kalpleri onarmak, yıkılan köprüleri yeniden kurmak, unuttuklarımızı bir daha hatırlamak, kaybettiklerimizin peşine düşmek yapmamız gereken vazifelerdendir.

Bu duygu ve düşüncelerle Sinoplu hemşerilerimizin Miraç Kandili’ni tebrik ediyorum. Bu kutlu gecede Yüce Rabbimize açılan ellerin ve yakaran dillerin, başta İsrâ ve Miracın cereyan ettiği kutsal topraklar olmak üzere bütün İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine; insanlığın hidayetine; adalet, huzur ve barışın teminine vesile olmasını; başta   Sinoplu hemşerilerimizin, aziz milletimizin, İslam ümmetinin ve tüm insanlığın Peygamber Efendimiz (sav)’in yüce örnekliğinden nasipdar olmasını Cenab-ı Mevlâ’dan niyaz ediyorum.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hatay'da Belen Issume Camii Deprem Sonrası Tadilat Ve Genişletme çalışması Tamamlanarak Kılınan Ilk Cuma Namazı Ile Dualarla Ibadete Açıldı.
Hatay'da Belen Issume Camii Deprem Sonrası Tadilat Ve Genişletme...
Türkiye Diyanet Vakfı Adıyaman şubesinden Bin Kişilik 'iyilik Sofrası'
Türkiye Diyanet Vakfı Adıyaman şubesinden Bin Kişilik...