Tokat’da Miraç Kandili Dualarla Idrak Edildi 

Tokat'da Miraç Kandili Dualarla Idrak Edildi 

miraç kandili dualarla idrak edildi 

18 Şubat 2023 - 00:30

 

Miraç Kandili dolayısıyla Tokat'taki camilerde, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için dua edildi. 

 

Hazreti Muhammed (sav)'in, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili dualarla idrak edildi. 

 

Tokat Müftülüğü tarafından Ali Paşa Camisi'nde Miraç Kandili Kur'an-ı Kerim ve Mevlit Programı düzenlendi. Akşam namazı sonrası başlayan programda Kur'an-ı Kerim, salavat, miraç ve münacat bahri ile ilahiler okundu. 

 

Programda konuşan Tokat İl Müftü V. Cabir Çelik, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için dua edip, miracın önemini vurguladığı konuşmasında; “Kâinatı ve tüm mevcudatı yaratan, yaşatan ve idare eden Allah’a kul olma şerefine erdik. O Allah ki kendisinden başka ilah yoktur, sonsuz güç ve kudret sahibidir. Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerin yanı sıra kevnî ayetler de vardır ve her biri bizim için birer ibret aynasıdır. Zor zamanlarımızda bütün sebeplere riayet etmenin yanı sıra Allah’a sığınmamız, dua ve yakarışlarımızla maneviyatımızdan güç almamız gerekmektedir. Allah katındaki değerimizin ifadesi olan duaya milletçe çok ihtiyacımız vardır.  

Bugün, müminler topluluğu olduğumuzu ve bizi biz kılan değerleri canlı bir şekilde hatırlama ve hatırlatma günüdür. Aynı Rabbe, aynı Kitaba, aynı Peygamber’e iman ettiğimizi, aynı ezanla huzur bulduğumuzu, aynı kıbleye yöneldiğimizi, aynı vatanda ve aynı bayrak altında özgürce aynı havayı soluduğumuzu hatırlama günüdür. İnsanlık için çıkarılmış en hayırlı ümmet iltifatına layık olabilmek için gayret gösterme günüdür. 

Bugün, bir ve beraber olmanın ne kadar kıymetli bir hazine olduğunu idrak etme günüdür. Zira Yüce Kitabımız Kur’an ve Peygamber Efendimizin çağrısı birliğe ve beraberliğe, birlik ve beraberliğini her türlü menfaatin üstünde tutmayadır. Dinimizin çağrısı tefrika ateşine düşmekten, gücünü, kuvvetini kaybetmekten sakınmayadır. Bir vücudun azaları misali uyum içinde olmaya, ötekinin sıkıntısına ortak olmayadır. Unutulmamalıdır ki birlik ve beraberliğimizi sağlamak Allah’ın kitabına ve Resûl-i Ekrem’in sünnetine sımsıkı sarılmakla mümkündür. Yine unutulmamalıdır ki birlik ve beraberliğin olduğu yerde kardeşlik, huzur, bolluk, bereket ve rahmet vardır. 

Sıkıntılı bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde afetin ilk anından itibaren milletçe gösterdiğimiz yardımlaşma ve dayanışma ruhunu, milletçe kuşandığımız infak ahlakını devam ettirmek öncelikli sorumluluğumuzdur. Bu dayanışma ruhuyla ülke olarak hep birlikte yaralarımızı saralım ve hep birlikte şifa bulalım. Kavlî dualarımıza fiilî dualarımızı katalım. Umutları yeniden yeşertmek için çaba gösterelim. Yaşadığımız bu büyük afet karşısında kimsesizlere kimse, çaresizlere çare olmaya devam edelim. İhtiyaç sahiplerine kol kanat gerelim, yetim ve öksüz yavrularımızı bağrımıza basalım. Kardeşlerimizin acısını bir nebze de olsa hafifletmek için elimizden gelen bütün gayreti gösterelim. Deprem bölgelerinin yanında illerimize gelen depremzede kardeşlerimize de ulaşıp destek olalım.” dedi. 

İl Müftü V. Çelik duasında “Ey yerlerin ve göklerin sahibi! 

Kâinatı ve bütün mevcudatı yoktan var eden Yüce Mevlamız! 

Peygamberimizi derin bir üzüntüden kurtarıp teselli verdiğin, leyle-i miraca bizleri ulaştırdın. Sana hamdediyor, sana şükrediyoruz. Hamdimizi, şükrümüzü kabul buyur Ya Rabbi! 

Ey zamanın ve mekânın, mülk ve melekûtun yegâne sahibi olan Rabbimiz! 

Leyle-i Miraçla tekrar birliğine, büyüklüğüne, yüceliğine şahidiz. Bu gece sana teslimiyetle yalvarıyoruz. Af ve mağfiretin bol olduğu bu gecede dualarımızı kabul eyle Yâ Rabbi! 

Ey namazla bizleri dirilten Yüce Mevlamız! 

Kıldığımız namazları dergâh-ı izzetinde kabul eyle. Bizleri, Miracımız olan namaza sadakatle bağlananlardan ve hakkıyla icabet edenlerden eyle! 

Ey rahmeti gazabından üstün olan Rabbimiz! 

Rahmet ve keremine, inayet ve nusretine muhtacız; bizleri merhametinden, yardımından mahrum bırakma Allah’ım! Miraçla Peygamber Efendimizin hüzünlerini giderdiğin, ümitlerini yeşerttiğin gibi bizlerin de hüzünlerini ve acılarını, kederlerini ve sıkıntılarını gider Yâ Rabbi! 

Ey tövbe edenleri çok seven ve tövbeleri kabul eden Allah’ım! 

Hata ve günahlarımızdan nedamet duyup tövbe ve istiğfar ediyoruz, kabul buyur Yâ Rabbi! 

Ey affetmeyi seven, affedici olan Rabbimiz! 

Allah’a ortak koşmayan kimselerin günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesinin verildiği bu gecede, depremde vefat eden bütün kardeşlerimizi, bizleri ve cümle geçmişlerimizi affeyle. 

Yâ Erhame’r-rahimîn! 

Senden başka sığınağımız yok. Rahmetine güvenip mağfiretini umarak sana yalvarıyoruz, sana yakarıyoruz. Sen affedicisin, affetmeyi seversin. Bizleri ve bütün geçmişlerimizi bağışla Allah’ım! 

İsm-i azamın hürmetine, hidayet rehberi kıldığın Kur’an-ı azimûşşân hürmetine, bu gece miraca yükselttiğin Peygamberimiz hürmetine, günahsız yavrularımız, beli bükülmüş ihtiyarlarımız hürmetine, duası kabul olan kulların hürmetine bizleri affeyle Yâ Rabbi. 

Yâ Hafîz, Yâ Fettâh, Yâ Selâm! 

Her türlü kötülükten, sıkıntıdan muhafaza eyle, koruyup gözetle bizleri. Muhtacız bize vereceğin her türlü hayra; aç bizlere hayır ve iyilik kapılarını. Esenlik ihsan eyle milletimize ve memleketimize. 

Peygamber Efendimiz senden ne istediyse biz de istiyoruz, ikram eyle Ya Rabbi! Nelerden sana sığınmışsa biz de sığınıyoruz, bizleri emanına al Ya Rabbi! 

Ey kalpleri evirip çeviren Rabbimiz! 

Bizi doğru yola ulaştırdıktan sonra, kalplerimizi kaydırma. Kalplerimizi dinin üzere sabit kıl, razı olduğun yöne çevir. 

Allah’ım! 

Bizlere İslam’ın yüce değerleri ile yeniden yücelmeyi ve yükselmeyi lütfeyle. Bizleri zihinleri bir, yürekleri bir, sevgileri bir, hüzünleri bir, kederleri bir, acıları bir kardeşler topluluğu eyle. Bizlere birlik ve beraberlik, sabır ve metanet, basiret ve dirayet ihsan eyle. Huzurumuzu bozmaya, bizi birbirimize düşürmeye, fitne çıkarmaya çalışanlara fırsat verme. 

Yâ Rabbe’l-âlemîn! 

Bu gecenin feyiz ve bereketinden istifade etmek üzere namazlarımızı kıldık, Kur’an meclisinden nasiplendik, ellerimizi açıp boynumuzu büktük. Halimizi Sana arz ediyoruz. Bizleri dergâhından boş çevirme Allah’ım! 

Okumuş olduğumuz Kur’an-ı Kerimleri, hatm-i şerifleri, getirdiğimiz tekbirleri, salat-ü selamları, yapmış olduğumuz tesbihatları dergâhı izzetinde kabul eyle Yâ Rabbi! 

Hâsıl olan sevabı iki cihan serveri Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in aziz ruhlarına hediye ediyoruz, vasıl eyle. 

Bütün Nebilerin, Efendimizin aile efradının, ashabının, İslam’a hizmet eden tüm ehl-i imanın ruhlarına hediye ediyoruz, vasıl eyle Yâ Rabbi! 

Din, vatan, millet ve mukaddesat uğrunda canlarını feda eden bütün şehitlerimizin ve vefat etmiş olan gazilerimizin ruhlarına hediye ediyoruz, sen vasıl eyle Yâ Rabbi! 

Burada el açıp âmin diyen kardeşlerimizin geçmişlerinin ruhlarına hediye ediyoruz, sen haberdar eyle Yâ Rabbi! 

Özellikle depremde kaybettiğimiz her bir kardeşimizin aziz ruhlarına hediye ediyoruz, sen vâsıl eyle  

Yâ Rabbi! 

Ahirete irtihal eden bütün kardeşlerimize rahmet eyle Allah’ım! Kabirlerini cennet bahçesi eyle Allah’ım! Mekânlarını cennet, makamlarını âlî eyle Allah’ım! Onları Peygamber Efendimize komşu eyle Allah’ım! Ailelerine, yakınlarına ve aziz milletimize sabr-ı cemil ihsan eyle Allah’ım! Depremde yaralanan kardeşlerimize Şâfî isminle acil şifalar ihsan eyle Allah’ım! 

Deprem bölgesinde canla başla gayret gösteren bütün kardeşlerimize güç ve kuvvet ver, onlara kolaylıklar ihsan eyle Allah’ım! Depremzede kardeşlerimizin yardımına koşan, onların acısına ortak olan bu necip milletten de razı ol Allah’ım! 

Yâ Rabbi! 

Bu zor günlerimizde rahmet ve inayetine her zamankinden daha çok muhtacız. Bizlere yardım eyle Allah’ım! Şefkat ve merhametinle acılarımızı dindir Allah’ım! Zorluklarımızı kolaylıklara tebdil eyle Allah’ım! 

Gazabından rahmetine sığınıyoruz. Bizleri korktuklarımızdan emin, umduklarımıza nâil eyle. Bir daha bizlere böyle acılar yaşatma Allah’ım! Bir daha bizlere böyle acılar yaşatma Allah’ım! Bir daha bizlere böyle acılar yaşatma Allah’ım! 

Günahkâr dillerimiz, katılaşmış kalplerimizle ancak merhametine sığınarak yaptığımız dualarımızı kabul eyle. Dualarımızı, Efendimizin yaptığı dualara ilhak eyle, kabul buyur Yâ Rabbi!” dedi. 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Agri'da Umreciler Dualarla Uğurlandı
Agri'da Umreciler Dualarla Uğurlandı