Hatay’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Vesilesiyle Altınözü...

Hatay'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Vesilesiyle Altınözü Ilçemizde Konferans Düzenlendi

8 mart dünya kadınlar günü vesilesiyle altınözü ilçemizde konferans düzenlendi

06 Mart 2020 - 14:36

08 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle 05 Mart 2020 Perşembe günü saat 14.00’da Altınözü İlçe Müftülüğü Konferans Salonunda Konferans programı düzenlendi.

Programa;  Altınözü İlçe Müftüsü İrfan Şafak ile eşi  ve kadınlar katıldı.

Program, İl Müftümüz Hamdi Kavillioğlu'nun “Üretim ve Tüketim Ekseninde Kadın” konulu konferansıyla devam etti.

İl Müftümüz Hamdi Kavillioğlu konuşmasında şunları ayetleri anlattı:

Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en değerli olanınız O’na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır. Hucurât : 13

Allah, inkâr edenlere Nûh’un karısı ile Lût’un karısını misal vermektedir: Onlar kullarımızdan iki erdemli kişinin nikâhı altındaydılar ama kocalarının davasına hıyanet ettiler. Dolayısıyla kocaları da Allah’tan gelen cezaya karşı onları koruyamadı ve kendilerine, "Haydi, diğer girenlerle birlikte girin bakalım ateşe!" dendi. Allah iman edenlere de Firavun’un karısını misal vermektedir: O, "rabbim!" demişti, "Yüce katında, cennette benim için bir ev yap; beni Firavun’dan ve yaptıklarından kurtar ve beni bu zalimler topluluğundan da selâmete çıkar!" Tahrîm: 10-11

Müslüman erkekler, müslüman kadınlar; mümin erkekler, mümin kadınlar; ibadet ve itaat eden erkekler, ibadet ve itaat eden kadınlar; özü sözü doğru erkekler, özü sözü doğru kadınlar; sabreden erkekler, sabreden kadınlar; gönlünü ibadete vermiş erkekler, gönlünü ibadete vermiş kadınlar; (Allah için) yardım yapan erkekler, yardım yapan kadınlar; oruç tutan erkekler, oruç tutan kadınlar; iffetlerini koruyan erkekler, iffetlerini koruyan kadınlar; Allah’ı çokça anan erkekler, çokça anan kadınlar; işte bunlar için Allah büyük bir ödül hazırlamıştır. Ahzâb : 35

 

Konuşmasının devamında il müftümüz şu Hadis-i Şerifi anlatarak: “Müminlerin iman yönünden en kamil olanları ahlaken en güzel olanlarıdır. Sizin en hayırlınız kadınlarına karşı en iyi ve en nezaketli olanınızdır.” Geçmiş zamanların insanı üretmekle onur duyarken bugünün insanı tüketmek ile övünüyor. Üretimi dev makinalara bırakan İnsanoğlu, tüketime kilitlendi. Özellikle şu konularda israf edilmektedir: yeme-içmede, giyim kuşamda, törenlerde yapılan, zamanda ve kaynakların israfı. İslam'da kadının yeri ve mükellefiyetleri ile ilgili eski medeniyetlerin uygulamalarına da örnek veren il müftümüz; İslam'da kadının müstesna bir yeri olduğunu vurgulayarak:

“Kadın erkeğin eşi, yuvanın güneşidir. Kadının izzeti iffetindendir. Hafif olan Nazif olur, hafif olmaz. Bütün peygamberler kendi ümmetlerine kendi kavimlerine nikâhla bir araya gelmenin meşru ve caiz olduğunu, nikâhsız birlikteliklerin meşru ve caiz olmadığını anlattılar.  Efendimiz ailesine merhametliydi, evine selamla girerdi. Hanımlarının hal ve hatırını sorardı. İşlerinde onlara yardım ederdi. Efendimiz kızı Fatıma'ya: “kızım evimizden çıkıp başka bir eve gidiyorsun.  Sen kocana yer ol ki, kocan da sana gök olsun. Sen kocana hizmetçi ol ki, kocan da sana köle olsun. Kızım kocana yumuşak davran, kocan kızdığı zaman sessizce kayboluver. Öfkesi geçene kadar ağzını da kulağını muhafaza et.. daima senden güzel söz duysun güzel yüz görsün..”

Efendimiz (sav) Hz Ali'ye de: “Kadın erkeğe Allah'ın bir emanetidir. Bu emanete en iyi şekilde sahip çıkacaksın” diye tavsiyelerde bulunmuştur.” dedi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hatay'da Belen Issume Camii Deprem Sonrası Tadilat Ve Genişletme çalışması Tamamlanarak Kılınan Ilk Cuma Namazı Ile Dualarla Ibadete Açıldı.
Hatay'da Belen Issume Camii Deprem Sonrası Tadilat Ve Genişletme...
Isparta'da Gülkent Anadolu Lisesi öğrencilerinden Doğu Türkistan’a Yardım
Isparta'da Gülkent Anadolu Lisesi öğrencilerinden Doğu...