Kastamonu’da Il Müftüsü Ahmet Süzen’in Berat Kandili Mesajı

Kastamonu'da Il Müftüsü Ahmet Süzen'in Berat Kandili Mesajı

il müftüsü ahmet süzen'in berat kandili mesajı

07 Nisan 2020 - 17:00

Ay takvimine göre Şaban ayının on beşinci gecesi Berat gecesidir. Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat sözlükte; “bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak” demektir. Ayrıca bu geceye “Leyle-i Mübâreke” denir, bereketli bir gece. “Leyle-i Berâe” denir. “Leyle-i sâk”, vesîka gecesi denir. “Leyle-i rahme” ve rahmet gecesi denir.

Berat Kandili; Ramazanın müjdecisidir.

Berat; borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan beraet etmedir.

Berat; günahlardan arınma, temize çıkma, ilâhî af ve rahmete nâil olmaktır.

Berat, zorluktan kurtulmak ve beri olmaktır.

Kimlerden ve nelerden uzak duracağımızı ve nelere yakın olacağımızı çok iyi bilmemiz gerekir.  Özellikle bu günlerde dünyanın tüm ülkelerini etkisi altına alan yeni Coronavirüs hastalığı sebebi ile yaşantımızı tekrar gözden geçirmemizde fayda mülahaza ediyorum. İslam Dini, insan sağlığını önceleyen Yüce ve Evrensel bir dindir. Coronavirüs’ün yayılımını engellemek için devletimizin almış olduğu tüm tedbirlere riayet etmek birinci vazifemizdir.

Berat Gecesi; Hz. Peygamberin, “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurduğu gibi kıymetli bir gecedir (İbn Mâce, “İḳāme”, 191).

Tüm dünya olarak büyük bir imtihanın eşiğindeyiz. “…yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim…” evet bizler büyük bir musibetin pençesindeyiz. Bu musibetten kurtulmak için berat gecesi büyük bir fırsattır. Bu yıl berat kandilini camilerimizde toplu olarak idrak edemeyeceğiz ama evlerimizde bu geceyi gözyaşlarımızla, rabbimize olan yakarışlarımızla en güzel şekilde değerlendirebiliriz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta aziz milletimiz olmak üzere, tüm İslâm âleminin Berat Gecesi’ni tebrik ediyorum. Bu mübarek gece vesilesiyle, milletimizin, İslam aleminin ve tüm dünyanın özellikle coronavirüs salgını olmak üzere her türlü dert ve sıkıntıdan berî olmasını diliyor; Ramazan ayına, günah yüklerimizden arınmış gönüllerle, berat etmiş olarak girebilmeyi Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.  


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Erzincan'da Nisan 2024 Mutat Personel Toplantısı Ile Birlikte “tecrübe Paylaşım Toplantısı” Gerçekleştirildi
Erzincan'da Nisan 2024 Mutat Personel Toplantısı Ile Birlikte...