Türkiye’de Bir Ilk! 1461 Hafız Için Trabzon’da Icazet Töreni...

Türkiye'de Bir Ilk! 1461 Hafız Için Trabzon'da Icazet Töreni Düzenlendi

türkiye'de bir ilk! 1461 hafız için trabzon'da icazet töreni düzenlendi

10 Ekim 2023 - 00:40

 

 

Trabzon’da 1461 hafızın katılımıyla düzenlenen icazet töreniyle Türkiye’de bir ilk gerçekleşti.

Trabzon’da Hayri Gür Spor Salonu’nda “2023 Yılı Mevlid-i Nebi ve 1461 Hafız Toplu İcazet töreni’ merasimi gerçekleştirildi.

On binlerce Kur’an sevdalılarının akın ettiği programa, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Siyasi Partilerin İl ve İlçe temsilcileri, Yabancı Misyon Temsilcileri, Eski Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Din Hizmetleri Müdürü Dr. Şaban Kondi’nin yanı sıra bürokrat, Bölge Müdürleri, çok sayıda İl ve İlçe Müftüleri, Belediye Başkanları, Kurum - Kuruluş Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Okunan İstiklal Marşının ardından, Vakfıkebir Merkez Yeni Camii Müezzin Kayyımı Muhammet SAKA’nın yaptığı Kuran Tilaveti ile başlayan program Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın’ın açılış konuşması ile devam etti.

Aydın konuşmasında “Bugün kadim şehir Trabzon’umuzda tarihi bir gün yaşıyoruz. üç programı bir arada yaşamanın mutluluğu içindeyiz. Allah’ım imanımızı kavi istikametimizi daimi eyle. İçinde bulunduğumuz bu hafta camiler ve din görevlileri haftasıdır. Camilerimizi inşa eden imar eden hayır sahiplerini tüm hocalarımızı rahmet ve şükranla yad ediyorum.” dedi.

İl Müftüsü Aydın sözlerine şöyle devam etti: Bizler asırlardır islam'ın sancaktarlığını yapan tarihin akışına yön veren aziz bir milletin evlatlarıyız. Kültür sanat ve medeniyet şehri kadim şehir Trabzon’umuzda Türkiye’nin 100 yılına yakışır şekilde 1461 hafızımızın icazet merasimini gerçekleştiriyoruz. Şükürler olsun. Kur’an nurdur insanları en doğru yola ileten rehberdir. Kuran yüce rabbimizin koruması altındadır. Son günlerde, üzülerek ifade etmek istiyorum ki düşünce ve ifade özgürlüğü adı altında kurana ve İslam’a yapılan saygısızlıkları kimse masum gösteremez. İslam’a ve değerlerine karşı yapılan saldırılara verilecek en güzel cevap dinimizi öğrenmek ve temsil etmektir. Bu şehrin müftüsü olarak 1461 hafımıza söyleyecek bir sözüm var. Hafızlarımız sizler ilim alanında büyük alimler yetiştirmiş icatlara öncülük etmiş gönüllerde taht kurmuş asil, nezih bir milletin evlatlarısınız. Bu millet sizinle gurur duyuyor. Siz yaşayan canlı bir Kur’an’sınız. Yoğun mesailerine rağmen ilimize teşrif eden Sayın Diyanet İşleri Başkanı’ma teşekkür ediyorum, Allah kendisinden razı olsun.

Programda bir konuşma yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu da, ‘Bize rahmet elçilerini gönderme lütfunda bulunan, rahman ve rahim olan, insanoğlunu ve kainatı var eden Allah’ımıza hamdü senalar olsun. Bugün programımıza teşrif eden Diyanet İşleri Başkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Amacımız muhabbeti bilgiye, anlamaya ve tanımaya dönüştürmektir. Mevlid-i Nebi haftamız kutlu olsun. Bugün 1461 kardeşimizin çok önemli bir başarısını tebrik ederken, onların hafız ve hafize olmalarının mutluluğunu yaşıyoruz. Sevgili peygamberimizin "sizin en hayırlınız kuranı öğrenen ve öğretendir" sözüne mahzar olan, fedakarlıklarla sizleri yetiştiren hocalarımız tebrik ediyor teşekkür ediyorum. Kıymetli din görevlilerimizin bu özel haftasını tebrik ediyorum. Yüce Allah devletimizi daim eylesin.

Hafızlara hitap eden Trabzon Valisi Aziz Yıldırım: Peygamberimiz emin kişiliği ve yaşantısıyla örnek bir şahsiyetti. Bir yetim ve öksüz olarak en çok da yetimlerin, öksüzlerin ve çocukların peygamberiydi. İnsanlık özüne ait bütün duyguları bize peygamberimiz öğretti. O şifayı taşıyan bir elçi, fırtınalı denizin feneri, kaybolduğumuz dağın pusulasıdır. İnsanlığın muhtaç olduğu adalettir, şefkattir. Büyük bir rehberdir. Davasından vazgeçmesi için dünyevi bütün imkanlar teklif edildiğinde "bir elime güneşi bir elime Ay’ı verseniz de vazgeçmem" diyendir. Onun reçetesi benzersizdir, bütün zamanlar üstüdür, çünkü onun reçetesi Kur'an'dır. Gelin onu anlayalım. Allah’ın bize gönderdiği mektubu okuyalım. Görünen o ki insanlık bu karanlıktan çıkamayacaktır. Onun gibi yaşamaya en azından niyet edelim. Elimizden geleni yaptık demeye yüzümüz olsun. Allah’ın kelamını öğrenerek kendini bu yola adayan insan doğruya iyiye yönelmiş olacaktır. 1461 hafız ve hafizelerimizin kutlu yolculuğuna hep birlikte şahitlik ediyoruz. Bugün bizleri bir araya getiren hafızlarımız 1461 yılının ismiyle müsemma kutlu bir yolda devam etmiş olacaklar. Trabzon’un fethi kadar sayısı olan hafızlarımızın görüntüsü gönüllerimizi mest ediyor. Anne babalarını ve hocalarını tebrik ediyorum. Engeller karşısında Allah’a sığınacaksınız Allah sizi yalnız bırakmaz. Peygamber yolunda devam edeceksiniz. Müslüman öğrenmekten geri duramaz. Sizler de yerinizde duramazsınız, durmamalısınız. İki günü eşit olan zarardadır.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ: ÇİÇEK BAHÇESİ GİBİ MAŞALLAH

Teşrifleriyle programı onurlandıran Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş: Çiçek tarlası gibi Maşallah ne güzel. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup yetiştiği güzel Trabzon'un insanları Allah'ın selamı üzerinize olsun. Alemlere rahmet olarak gönderilen kendisine Kuran’ı Kerim indirilen 1452. Doğum günü hayırlı ve mübarek olsun. Mevlidi Nebi haftası bizler için ülkemiz ve tüm islam alemi için hayırlara vesile olsun inşallah. Ne mutlu bizlere ki, alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa’ya ümmet olmuşuz. Yer yüzüne gönderilen en büyük nimet olan İslamın bir ferdi olmuşuz. Bir soru gelse size sizin için en büyük nimet nedir diye cevabınız müslüman olmuş olmamızdır. Kur’an bunu nimet olarak da değerlendiriyor. Yeryüzünde ne kadar insana nasip oldu müslüman olmak. Bugün 2 milyar, geçmişte de milyarlarca insan Müslüman olarak yaşadı.

Değerli hafızlar, biraz önce kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımız okudu Abdullah Nazırlı hocamızın dörtlüğünü okudu. Sizler de iki milyar Müslüman içerisinde en şereflilersiniz. Mübarek olsun, hayırlı olsun, ne mutlu sizlere. Dünyada bir insana bundan daha büyük bir nimet nasip olamaz. Yürüyen Kur'an olmak, yaşayan Kur'an olmak herkese nasip olmaz. Cenab-ı Hak son nefesinize kadar hafızlığınızı muhafaza eylesin. Siz Kur'anı korursanız Kur'an da sizi korur. Rize’de Cumhurbaşkanımız ile camii açılışında bulunduk ve Trabzon’a geldik. Ben de Ordu’ya memleketime geçmiştim. Hocam nerdesin dedi, Ordu’dayım dedim. Hatırlar mısın Elazığ’da hastanede ziyaret ettiğimizde bize demişti ki ‘Emri hak vaki olur isterim ki cenazemde bulunasınız’ 1 ay geçmeden Emri Hak vaki oldu Abdullah Nazırlı hakka yürüdü. Evet hatırladım dedim cenaze namazını kıldırmaya gittim. Buradan gittik Elazığ’a cenaze namazını kıldık ve döndük geldik buraya, hafıza verilen değere bakar mısınız? Kur’an’ı korursanız Kur’an’da sizi korur. Bunu yaşadık bunu gördük.

Sevgili hafızlar, siz çok şanslısınız, biz diyanet işleri olarak mihraplarımızda hafız imamlarımız olsun. Kürsülerimizde minarelerimizde hafızlarımız olsun. Müftülüklerimizin müftüleri hafızlardan olsun. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda hafız kardeşlerimize hizmet edelim. İlahiyat fakültelerindeki kardeşilerimiz hafızlarımızdan olsun, hocalarımız hafızlarımızdan olsun.

İmamı Hatip Liseleri’nde öğretmenlerimiz hafızlarımızdan olsun. 20 sene hocalık yaptım, hafızlarımızla sınıflarımızda yaptığımız derslerin tadına doyamadım. Hiç dinler tarihi Kur’an’dan bağımsız yapılabilir mi? Biz felsefeci değiliz. Felsefe hocalarımız da Kur’an’dan bağımsız felsefe yapamaz. Kavramlarımıza sahip çıkalım. Kendi kavramlarımızla konuşalım. Bizim Türkçemiz yeryüzünde en zengin dillerden birisidir. Muhteşem bir hal almış bizim lisanımız. Bunun için sizden bir diğer dileğim çok okumanız. Hafızlığınızı başka kitaplar okuyarak daha zengin hale getirmeniz. Bütün kitaplar Allah’ın kitabını daha iyi anlamak için okunur. Birinizin elinde astronomi ile ilgili bir makale veya kitap varsa o kitabı Yasin Suresi’ndeki güneş ve ayla ilgili ayetler var. Kur’an’ı Kerim’de göklerden bahseden 100 kadar ayet var. Dağlardan, yaratılıştan bahseden ayetler var. Denizlerden bahseden ayetler var. Astronomi, jeoloji, sosyoloji ile okuduğunuz kitapları ve makaleleri Kur’an’ı daha iyi anlarım mantığıyla okumalısınız. Kur’an Kurslarımıza koymuş olduğumuz Kur’an’ı anlama programına teşvik etmemiz ve emek sarf etmemiz gerekiyor. Kur'an'ı anlamadığımız takdirde çok fazla istifade edemeyiz. Biz Kura’n ile beşerin derdine derman olacağız. Beşer bizden bunu bekliyor, yer yüzündeki cehalet Kur’an ile aydınlanmayı bekliyor. Bizler peygamber varisleri; biz efendimizin varisleri olarak bıraktığı yerden bu davayı devam ettireceğiz inşallah. Veda hutbesinde yer alan şu vasiyeti yaptı. Size iki şeyi emanet bıraktım. Bunlara sarıldığınız müddetçe yolunuzu kaybetmezsiniz. Bunlardan birisi Allah’ın kitabı diğeri de Rasulünün sünneti. İşte bizler Allah’ın kitabına sahip çıkacağız. Sünnete sahip çıkacağız öğrenmek ve öğretmek yolunda ömrümüzü geçireceğiz inşallah. Son nefesimize kadar bunun için çalışacağız.” Dedi.

Program icazete katılan ve İlçeleri temsilen kısa süreleri okuyan hafızların tilavetlerinin ardından, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin'in yaptığı dua ve hafızlara hediyelerin verilmesi ile son buldu.

Ayrıca programda dini ve hayırlı hizmetlere katkıda bulunan hayır sahiplerine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Teşekkür Belgesi takdim edildi.

 

 

 

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri