Ahıska Türkleri Imamlarından Istanbul Müftülüğü’ne Ziyaret

ahıska türkleri imamlarından istanbul müftülüğü’ne ziyaret

26 Şubat 2019 - 15:01

TİKA Eğitim Programı kapsamında Türkiye’ye gelen Ahıska Türkleri imamları İstanbul Müftülüğü’nü ziyaret etti.

İstanbul Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen ziyaret programına İstanbul Müftülüğü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcıları Caner Akdemir ve Veysel Işıldar ile Ahıska Türkleri imamlar katıldı.

Programda konuşan İstanbul Müftüsü Yılmaz, şunları söyledi:

“Ahıska Türkleri, gerçekten son yüzyılda çok mağduriyet yaşamış, çok sıkıntılar çekmiş ama dik duruşunu ve onurlu direnişini sürdürerek kimliklerini ve kişiliklerini korumuş vatan evlatlarıdır, hem dindaşlarımız, hem kardeşlerimizdir. İkinci Cihan Harbi akabinde devrin Sovyet lideri tarafından Almanya’ya biraz yakın durdular diye Ahıska Türkleri, Kırım Türkleri, Çeçenler ve Kafkas bölgesinde yaşayan pek çok millet tehcir edildi. Topraklarından başka yerlere göçe mecbur edildiler, büyük sıkıntılar çektiler. Özbekistan’a, Azerbeycan’a, Kırgızistan’a başka yerlere Ahıska Türkleri’nin yayıldığını ve dağıldığını biliyoruz. Daha ilginci Sovyetler Pantürkizm gibi bir ideoloji bizim başımıza bela olmasın diye Türk soylu bütün halkları birbirine düşürecek, birbirinden farklı oldukları imajını yerleştirecek büyük bir çalışma içerisinde bulunarak o coğrafyadaki insanları birbirinden ayırdı. Adeta hiç birbirleriyle irtibatı olmayan milletler ve kavimler gibi değerlendirdi. Sizler gittiğiniz her yerde Türklüğü gururla, onurla temsil ettiniz. Kaybolmadınız, asimile olmadınız, inancınızı, dininizi muhafaza ederek bugünlere taşıdınız. Bir kısmınız daha sonra Türkiye’ye geldi, farklı coğrafyalara gittiler ama kimlik ve kişiliklerini muhafaza ettiler. O bakımdan Ahıska Türklerine bu direnişleri, bu dik duruşları nedeniyle minnettarız.”

Din duygusunun milletleri millet yapan bir duygu olduğunu kaydeden Yılmaz, “Milletleri millet yapan değerlerin başında din duygusu gelir. Din duygusu bizi birleştiren bir unsurdur. Biz aynı zamanda aynı dili konuşuyoruz. Dil de bir değerdir ama din ondan daha güçlü bir değerdir. Dün duygusu yani tarih bilgisi de çok önemli bir değerdir. Biz aynı zamanda aynı tarihin mensuplarıyız. O bakımdan din, dil, dün birlikteliği ve vatanla ilgili düşüncelerimiz bakımında aramızda hiçbir fark dün de olmadı, elhamdülillah bugün de yok.” dedi.

Yılmaz, “İmamlık hizmetini bilincinde olarak yaptığınız zaman kazanan siz, aileleriniz, millet, ümmet ve insanlık olur. Çünkü sizin olduğunuz yerde haksızlık, zulüm, kavga olmaz. Daha çok iyiliğin, güzelliğin hakim olmasına gayret edersiniz. İnşallah bulunduğunuz yere ışık, nur ve ziya saçarsınız.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı. 25.02.2019

Zonguldak'ta Gençler Maden Müzesini Ziyaret Etti
Adana’da 2024 Yılı Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu Tanıtım Ve Istişâre Semineri” Ile “2024 Yılı Yaz Kur’an Kursu Eğitim Semineri” Düzenlendi.
Adana’da 2024 Yılı Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu...