Amasya’da Gökmedrese Camii Ve Torumtay Türbesi Ibadete Açıldı

Amasya'da Gökmedrese Camii Ve Torumtay Türbesi Ibadete Açıldı

gökmedrese camii ve torumtay türbesi ibadete açıldı

12 Haziran 2020 - 21:45

Tarih ve kültür şehri Amasya’mızdaki Selçuklu dönemi eserlerinden Gökmedrese Camii ile Torumtay Türbesi’ndeki restorasyon çalışmaları tamamlanarak Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç ve vatandaşların katıldığı İl Müftümüz Durmuş Ayvaz’ın kıldırdığı cuma namazıyla ibadete açıldı.

Amasya Valisi Seyfeddin Torumtay tarafından 1267 yılında yapılan Gökmedrese Camii ve Torumtay Türbesi’nin Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen yenileme çalışmaları 2.5 yıl sürdü.

Cami, medrese ve türbeden oluşan kapalı bir külliye şeklindedir. Sekizgen biçimli türbe kasnağındaki mavi sırlı tuğlalardan dolayı Gök Medrese adını aldığı kabul edilir. Hem cami hem medrese olarak kullanılan dikdörtgen planlı yapının kalın duvarları kesme taştan örülmüştür. Caminin büyük, beşik tonozlu, eyvanlı bir girişi vardır. Çevresi geometrik motiflerle süslü ana kapının iki yanındaki pencereler Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Yukarı doğru zengin mukarnaslarla daralan pencerelerin etrafı dikdörtgen bordürlerle çevrilidir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Denizli'nin Minikleri şenlikte Buluştu
Denizli'nin Minikleri şenlikte Buluştu
Antalya şehidini Dualarla Uğurladı.
Antalya şehidini Dualarla Uğurladı.