Amasya Müftülüğü Il Müftümüz Abdulkadir Keşvelioğlu...

Amasya Müftülüğü Il Müftümüz Abdulkadir Keşvelioğlu “horasan’dan Anadolu’ya, Hacı Bektaş Veli’den Keçeci Baba’ya, Aziz Baba’dan Er Mahmud Dede’ye Erenler Buluşması” Konulu Konferans’da Konuşma Yaptı.

il müftümüz abdulkadir keşvelioğlu “horasan’dan anadolu’ya, hacı bektaş veli’den keçeci baba’ya, aziz baba’dan er mahmud dede’ye erenler buluşması” konulu konferans’da konuşma yaptı.

28 Ekim 2018 - 02:13

İl MÜFTÜMÜZ ABDULKADİR KEŞVELİOĞLU  “HORASAN’DAN ANADOLU’YA, HACI BEKTAŞ VELİ’DEN KEÇECİ BABA’YA, AZİZ BABA’DAN ER MAHMUD DEDE’YE ERENLER BULUŞMASI” KONULU KONFERANS’DA KONUŞMA YAPTI.

Amasya Belediyesi  Kültür Merkezinde gerçekleşen Etkinliğe Sayın Valimiz Dr. Osman Varol, Amasya Milletvekilleri Mustafa Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, İl Müftümüz Abdulkadir Keşvelioğlu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Yıldız, protokol üyeleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansta konuşma yapan il müftümüz ‘’Öncelikle böyle bir toplantıda buluşmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade ediyor, toplantının hayırlı ve faydalı olması temennisiyle saygılar sunuyorum. Bugün burada bizleri alevi Sünni kardeşlerimizle bir araya getiren şey, aynı değerleri paylaşmamız ve aynı kaynaklardan beslenmemizdir. Biz biliyoruz ki Anadolu Aleviliği, Sünniliğe zıt değildir, Sünnilik de Aleviliğe zıt değildir. Zira Anadolu Sünniliği içeresinde ehlibeyt sevgisi vardır, Ahmet Yesevi vardır, Sarısaltuk vardır, dört kapı kırk makam vardır, hüznü Kerbela vardır, Anadolu’nun irfan geleneğinde Bektaşiliğin ayrı bir yeri vardır. Balkanlara İslam Bektaşilikle gitmiştir. Osmanlıda sultanların harimini Bektaşiler korumuşlardır. Ne Alevilik İslam’ın kendisidir, nede Sünnilik İslam’ın kendisidir, ikisi de İslam’ın farklı yorumlarıdır. Ama hepimiz İslam medeniyetinin mensuplarıyız. En kuşatıcı ve belirleyici ortak paydamız İslam’dır. İslam Allah’ın boyasıdır. Irkımız, rengimiz, dilimiz, mezhebimiz bu boyanın yanında tali bir meseledir. Son tahlilde din de bir araçtır. Amaç iyi bir mümin ve iyi bir insan olmaktır. Dolayısıyla dinin farklı veçhelerden yorumu olan mezhep ve dini anlayışlarda bir araçtır. Sıkıntımız aracı amaç haline getirmektir. Zannım odur ki, birbirimize mezhep ve gruplar üstü bir çizgide vahyi ve aklı ön plana alarak yaklaşırsak teferruattan ve taassuptan kaynaklanan dar görüşlülükten kurtulabiliriz. Hacı Bektaş Velinin, Gelin canlar bir olalım diri olalım, iri olalım sözünü kendimize düstur edinmemiz temennisiyle bu güzel programı düzenleyenlere teşekkür ederim’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Denizli'nin Minikleri şenlikte Buluştu
Antalya şehidini Dualarla Uğurladı.