Kirklareli’de Oruca Hürmet

Kirklareli'de Oruca Hürmet

oruca hürmet

29 Nisan 2021 - 17:30

   Yüzde 99 Müslüman olan bir İslam ülkesinde yaşıyoruz. Müslümanlar yaklaşık 16 saate yakın oruç tutuyorlar. Oruç tutmamak büyük bir günahtır. Ramazan ayında tutulan orucun yerine ramazan dışında tutulan hiçbir oruç geçmez. Ramazan’da oruç tutmamak büyük bir günah olduğu gibi orucun açıktan yenmesi de ayrı bir günahtır. Maalesef günümüzde orucunu açıktan   göstererek yiyenler çoğaldığı gibi günahını açıktan işleyen, işlediği günahı bir marifetmiş gibi başkalarına anlatan Müslümanlar da çoğalmıştır. Çeşitli kötülükler hemen her yerde utanılmadan anlatılmaktadır. Günahlarını açıktan işleyip, başkalarının da görmesini isteyenler Allah’ın öfkesine sebep olurlar. Zira bir insan günahı açıktan işlediğinde Allah'ı ve Resulünü, müminleri hafife almış, toplumun değer yargılarını çiğnemiş ve dini yasaklarını küçümsemiştir.
Kul, günahını gizlemelidir. Kul dünyada günahını gizlerse Allah da kıyamet günün de o kulunun günahını diğer kullarından gizler. Allah, çekinmeden günah işleyenlere buğz eder. Kim nefis ve şeytana uyarak günah işler de günahını gizlerse Allah onu inşallah affeder.
Yine bir kul başkalarına kötü örnek olmamak, başkalarının da günah işlemesine cesaret vermemek için günahını gizlemelidir. İman ehli günah işlemekten sakınır. Her günah öldürücü bir zehir gibidir. Her günah kalbi karartır. Her günahta küfre giden bir yol vardır. Günahlar Allah’ı gazaba getirebilir. Asıl olan günah işlememektir. Ancak günahtan masum olmak, günah işlememek peygamberlere ait bir sıfattır. Günahı açıkça işlemek doğru değildir. Bazıları “Allah’ın bildiğini kuldan mı esirgeyeceğiz” derler. Bu çok yanlış bir anlayıştır. Eğer günah işlenmişse gizli kalmalıdır. Ahiret inancı zayıf olan kardeşlerimiz günahı çok rahatlıkla işliyor. Ahiret inancı sağlam olan bir Müslüman çok rahat günah işleyemez. Eğer günah işleniyorsa bu gizli kalmalı, başkaları görmemelidir.
Bu ifadelerimizden "Gizli olduktan sonra istediğini yap!" sonucu çıkarılmamalıdır. Yüce Kitabımızda "Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın." (En'am, 6/151) diye emredilmektedir. Mümin, günahın açığından da gizlisinden de uzak durmalıdır. Ama eğer sürçüp bir günaha düşerse, artık içini Allah'a döker, O'na itirafta bulunur, yalnız O'ndan af ve mağfiret dileyerek işlediği günahları ulu-orta anlatmaz.

Şu hadisi şerif konumuza ışık tutmaktadır: “Suçunu açığa vuranlar hariç ümmetimin hepsi bağışlanmıştır. Adamın biri geceleyin bir günah işlemişken sabah olunca “Ey falan! Dün gece şöyle şöyle yaptım” demesi günahını açığa vurmasıdır. Hâlbuki geceleyin Rabbi onun günahının üzerini örtmüşken, o ayıbının üzerine Allah’ın çektiği örtüyü kaldırmıştır. (Buhari, Edeb,60/ Müslim, Zühd,52)
Evet, günahlar ortaya dökülmemeli, başkalarına gösterilmemelidir. Bizler iyi hatırlarız. Daha önceleri insanlar Ramazan ayında çeşitli mazeretleri sebebiyle oruç yerlerken gizli yerlerdi. Lokantaların perdeleri vardı. İçeride oruç yiyen insanların dışardan görülmesini engelllerdi. Oruç yiyen insanlarda ramazana ve oruç tutana saygıdan ve edepten dolayı oruçlarını açıktan yemezlerdi. Memleketimizde yaşayan diğer din mensupları olan Yahudi ve Hıristiyanlar da oruç tutanlara saygı gösterirlerdi.
İstanbul’da görev yaptığım yıllarda yaşadığım bir hadiseden derinden etkilenmiştim. Yahudi bir Haham Türk olan tercümanı ile ziyaretime gelmişti. Türk tercüman su istedi. Hahama da sorduk “siz de su ister misiniz?” diye. O hemen “siz oruç tutuyorsunuz size saygısızlık yapamam” dedi. Bu örnek davranışı beni çok etkilemişti. Kendisine göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı çok teşekkür etmiştim.
Necip Fazıl Kısakürek bir hatırasında şunları dile getirir.
Çemberlitaş bölgesinde oturduğumuz büyük konaktan sokağa çıktım. İleride şeker satan birini gördüm, bir horoz şekeri satın aldım. Şekeri eme eme konağa dönmek üzereydim ki, üzerime hamal kılıklı bir adam çullandı. Yarı ciddi, yarı şakacı bir edâ ile haykırdı:
 -Şu bacaksıza da bak! Sokakta, elâlemin karşısında yiyor! Ödüm patlamıştı sanki… Şekeri yere attım ve evime doğru koşmaya başladım. Adam beni kapıya kadar kovaladı. Konağın açık kapısını bu herifin suratına çarparcasına kapatıncaya kadar adeta baygınlık geçirdim.
      Şimdi, masum çocuklar değil, Ramazan günü açıkça ve iftihar edercesine oruçlarını açıktan yiyen, sigaralarını tüttüren kardeşlerimiz var. O hamal kılığı içindeki hassasiyetle diyorum ki günahımız Allah ile aranızda kalmalı, Allah ve kul hakkına sebep olmamalıyız.
Allah açıklamasından utanacağımız ayıplarımızı örtsün. Korkularımızı emniyete döndürsün. Bilerek ya da bilmeden, gizli veya açık, yarı şaka yarı ciddi işlediğimiz günahlarımızı affetsin. Ramazanımız affımıza ve bağışlanmamıza vesile olsun.
Aydın YIĞMAN / KIRKLARELİ İL MÜFTÜSÜ


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri