Kirklareli’de Ramazanı Uğurlarken

Kirklareli'de Ramazanı Uğurlarken

ramazanı uğurlarken

12 Mayıs 2021 - 17:30

Ramazan ayını uğurladık. Biz ondan razı olduk İnşaallah ramazan ayı da bizden razı olmuştur. Eğer o bizden razı oldu ise ne mutlu bize bayramı hak ettik demektir.

Ramazan bitince karışık duygular yaşıyoruz. Hayatımızın en nadide günlerinden biri olan bayrama kavuştuğumuz için bayram heyecanını ve coşkusunu yaşıyoruz. Öte yandan ramazanın manevi bakımdan çok zengin hediyelerle, bereketlerle ve sevaplarla dolu manevi iklimini terk etmenin hüznünü ve burukluğunu yaşıyoruz. Bir taraftan ümidimiz var. Rabbimiz ibadetlerimizi kabul ettiyse nice sevaplar elde edeceğiz. Kadir gecesini idrak ve ihya ederek bir ömre bedel kazanç elde etmiş olabiliriz. Bir ibadetimize, bir güzel davranışımıza bire yedi yüz hatta daha fazla mükafat elde etmiş olabiliriz. Bu ayda nice mükafatlara nail olmuş olabiliriz. Bütün bunlardan dolayı ümitliyiz.

Diğer yandan ise endişeliyiz. İbadetlerimiz Rabbimiz tarafından kabul edilmedi ise bunun endişesi içerisindeyiz. İbadetlerimizi yaparken kendimizi gerçek manada veremiyoruz. Orucumuzda, namazımızda, hayır ve hasenatımızda hatalarımız var. Acaba Rabbimiz ibadetlerimizi kabul etti mi bunun endişesini yaşıyoruz. Bu duygular içerisinde bayrama giriyoruz.

Bu mübarek ayın kıymetini bilemeyen, günlerini gafletle ve ataletle geçiren, dolayısı ile de Rabbimizin engin rahmetine ve mağfiretine nail olamayan, ecir ve sevaptan mahrum olan kardeşlerimize üzülüyoruz. Her müslüman günaha kızar günahkara ise merhamet eder. Müslüman bütün kardeşlerinin iyiliğini ister. Herkesin Rabbimizin razı olduğu istikamette olmasını diler. Sadece müslümanların değil tüm insan kardeşlerimizin iyiliğine dua eder. Rabbim tüm müslüman ve insan kardeşlerimizi huzurunda buluştursun. Rabbim şu bayram günlerinde dualarımızı kabul buyursun. Ruhi hastalığı olanların ruhi hastalıklarına şifa verip ruhsal bakımdan sağlıklı eylesin. Ahlaki hastalıkları ve kusurları olanların kötü huylarını ve ve körü ahlaklarını peygamberimizin ahlakı haline getirsin.

Rabbimiz ”Benim rahmetim her şeyi kapsamıştır.’’ (A’raf,156)buyurmaktadır. Allah katında en büyük musibet ümitsizlik girdabımda boğulmaktır. Ümidini yitiren her şeyini yitirir. Ağacı diken meyve umar¸ dikmeyen ise ya diken umar ya da günün birinde karamsarlığa düşer ve ümitten yoksun kalır.

K.Kerim de: ”De ki: “Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”(Zümer,53)buyurularak Allah'ın nimetleri yanında fazlaca bir değer taşımayan amellerine değil¸ Allah'ın geniş rahmetine her zaman güvenerek ümitvar olması gerektiği ifade edilir.

Milli şairimiz

Mehmet Akif de:”Ye’s öyle bir bataklıktır ki düşersen boğulursun,

Ümide sarıl sımsıkı, seyret ne olursun. ”diyerek ümitsizliğin bataklık olduğunu, ümitli olmanın ise kişiyi huzura erdireceğini ifade eder.

Bayramda yalnızlık bayramı zehre dönüştürür. Bayram biz demektir. Biz demek sevinci paylaşmaktır. Bayram bizi ben ruhundan biz ruhuna kavuşturur. Bizi bencillikten ve yalnızlıktan kurtarır. Tek başımıza cuma kılamadığımız gibi tek başımıza bayramda yapamayız.

Ramazandaki ibadetlerimiz kabul oldu mu olmadı mı? Bunun ölçüsü nedir? Ramazandaki ibadetlerimizin kabul olduğunun işareti kulun ramazandan sonra da kulluğunu aynı istikamette devam ettirmesidir.

Ramazanda kazanılan güzel hasletlerin ramazandan sonra da kaybedilmemesidir.

Ramazandan sonra 6 gün şevval orucunu tutmanın da önemini hatırlatmak isterim. Peşpeşe tutulabileceği gibi bir ay içerisinde aralıklarla da tutulabilir. Otuz ramazan orucu altı da şevval orucu toplamda otuz altı ediyor. Bir iyiliğe en az on sevap verildiğine göre otuz altı ile on çarpıldığında üç yüz altmış ediyor. Yani bütün sene oruç tutmuş gibi mükafata nail oluyoruz. Rabbim ibadetlerimizi kabul ederek ramazanı bizden hoşnut ve razı eylesin. Ömrümüzü ramazan gibi geçirip ahiret ahirette bayram edenlerden eylesin. Selam ve dua ile

KIRKLARELİ MÜFTÜSÜ

AYDIN YIĞMAN


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Zonguldak'ta Gençler Maden Müzesini Ziyaret Etti
Zonguldak'ta Gençler Maden Müzesini Ziyaret Etti
Şanlıurfa'da Mahkumlara Bağımlılıkla Mücadele Semineri Verildi
Şanlıurfa'da Mahkumlara Bağımlılıkla Mücadele Semineri Verildi