Rize’de Taşıma Işlemi Tamamlanan Orta Cami Ibadete Açıldı

Rize'de Taşıma Işlemi Tamamlanan Orta Cami Ibadete Açıldı

taşıma işlemi tamamlanan orta cami ibadete açıldı

29 Mart 2019 - 18:56

Rize’de yapılacak olan Bulvar Projesi içerisinde kalan Orta Cami’nin, Yeniköy Mahallesi Timya Vadisi’ne taşınma işlemi tamamlanarak Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

En ince detayına kadar birebir eskisiyle aynı görünüme sahip olan cami, devam eden çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

Cuma namazı öncesinde Rize Belediyesi koordinesinde, Müftülüğümüz tarafından tüm şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim okunarak İl Müftümüz İsmail Yalçın tarafından dua edildi.

Programın ardından Cuma namazı kılınırken, Cuma hutbesi ise Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Mehmet Bilgin tarafından okundu.

Kalabalık cemaat topluluğunun katılımıyla ibadete açılan cami cemaati arasında, Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü ve daire amirleri yer aldı.

Namaz sonrasında camiden çıkan cemaate Rize Belediyesi tarafından hazırlanan lokumlar ikram edildi.

ORTA CAMİ’NİN TARİHİ SÜRECİ

İlk Orta Camii 1737 tarihinde yapılmıştır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Ruslar çekilirken Ermeni askerler tarafından yakılmıştır. 1929 yılında onarılmışsa da yeterli olmamıştır. 1941 yılında Hacı Memiş Efendi adlı bir hayırseverin öncülüğünde taşınmadan önceki haliyle yeniden inşa edilmiştir.

Dikdörtgen planlı cami kalın taş duvarlı ve kırma çatılı­dır. Kuzey, doğu ve batı tarafından kapıları vardır. Son cema­at mahalli olmayan caminin giriş kısmı üzerinde mahfil bulun­maktadır. Harim alt hizada doğu ve batıdan üçer, kuzey ve güneyde ise ikişer yuvarlak kemerli büyük pencerelerle aydın­latılmıştır. Üst hizada ise yanlarda dörder, ön ve arkada ise üçer ikiz pencere bulunmaktadır. Üst örtüyü yuvarlak iki beton ayak taşımaktadır. Tavan ahşap olup ortada ahşap bir kubbeye sahiptir. Mihrap mer­ilerdir. Ahşap minber ise süslemesizdir. Kuzeybatı taraftaki minareye mahfilden çıkılır. Yerli siyah taştan yapılmıştır.

Orta Camii son olarak, şuanda bulunduğu yerde iki yıl süren inşaat çalışmaları tamamlanmasının ardından 29.03.2019 tarihinde yeniden ibadete açılmıştır.

Karabük'te Hac Bilgilendirme Eğitim Seminerleri
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret