İstanbul’da Din Ve Hayat Dergisi 39. Sayısı Yayımlandı

İstanbul'da Din Ve Hayat Dergisi 39. Sayısı Yayımlandı

din ve hayat dergisi 39. sayısı yayımlandı

18 Ekim 2019 - 15:03

İstanbul Müftülüğü ve TDV İstanbul Şubesi’nin ortak yayını olan Din ve Hayat Dergisi 39. sayısı “Dijital Dünya ve Din” dosya konusu ile yayımladı.

Teknolojinin insan hayatına girerek yeni bir seyir çizdiği hakikat olarak önümüzde duruyor. Hayatımızın bir parçası haline gelen teknoloji, bilginin de dijitalleşmesi ile bir tercihten öte zaruret halini aldı. Bilgi dijitalleşirken, dinî terminoloji, dinî bilgi de dijitalleşme sürecine-ağır aksak da olsa- dâhil oldu. Din ve Hayat Dergisi vazgeçilmezimiz haline gelen dijitalleşme serencamımızı ve süreci bir dosya haline getirdi.

Dijital Dünya ve Din konulu 39. Sayı İstanbul Müftümüz Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı Hocamızın “Küreselleşmenin Payandalığında Dijital Dünya ve Ahlak” başlıklı yazısı ile başlıyor. Dijital çağda müslüman kalabilme konusunda yazdığı eserlerden âşina olduğumuz Nazife Şişman “Dijital/Biyo-Teknoloji Çağında Müslüman Gelecek Tasavvuru Var mı?” başlıklı yazısında kendi sınırlarını aşma istidadında olan insanın biyo-teknoloji çağında bu işi sadece bedene teksif ettiğinden bahsediyor. Gelinen noktada bu çağı yorumlarken en büyük tehlikeyi perspektif yoksunluğu olarak niteliyor. “Dijital Dünya’da Dinî Değerlerin Aktarımı” başlıklı yazısında Prof. Dr. M. Bahaüddin Varol, dijital ortamlardan korkarak ya da kaçarak meselenin çözülemeyeceğini problemlerin üzerine cesaretle gidilmesi gerektiğini ifade ederek, çözüm önerilerini de sıralıyor. Prof. Dr. Hakan Aydın “Enformasyon Toplumunda Dinî Bilgi” başlıklı yazısında dinî bilgi talep edilen ağların güvenilirlik ve kalite disiplininden geçmeden alınmasının sakıncalarına işaret diyor. Bu alanda ortaya çıkan yeni problemler ise “Sosyal Medya Kullanımına İlişkin Fıkhî Hükümler” başlığı altında Doç. Dr. Soner Duman’ın kaleminden cevabını buluyor.

Sosyal Medya kullanımından doğan problemlerle ilgili olarak “Sosyal Medya Kutuplaşma ve Dindarlık” başlığı ile Dr. Öğretim Üyesi Ekmel Geçer bir yazı kaleme alırken, bu alanda en büyük sıkıntılardan birisi olan mahremiyet konusunu “Mahremiyet ve Sanal Dünya” başlığı ile Fatma Bayram değerlendirdi. Yeni medya, dijital dünyanın mahiyeti, sanal gerçeklik ve din konuları ise Prof. Dr. Mehmet Akgül’ün kaleme aldığı “Dijitalleşme ve Din” başlıklı yazıda cevap buldu. “Dijital Dünyada Kendini Bulmak ya da Kaybetmek” başlıklı yazıda da Doç. Dr. Mehmet Emin Babacan, dijitalleşmenin yarattığı tahribatı ya da onardığı meseleleri paylaştı.

Bu sayıda yine önemli bir isim Prof. Dr. Mete Çamdereli ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Sosyal medya ve internet kullanımı üzerine bir grup gencin görüşlerinin yer aldığı soruşturma bölümü de dikkatlerinize sunuldu.

DİN VE HAYAT DERGİSİ
İstanbul Müftülüğü Ek Hizmet Binası
Molla Fenari Mah. Vezirhan cad.
Nuruosmaniye Camii Avlusu
Çemberlitaş-Fatih/İstanbul