İstanbul’da Din Ve Hayat Dergisinin 48. Sayısı çıktı

İstanbul'da Din Ve Hayat Dergisinin 48. Sayısı çıktı

din ve hayat dergisinin 48. sayısı çıktı

07 Mart 2024 - 15:00

İstanbul Müftülüğü yayını Din ve Hayat Dergisi 2023 yılının kış /48. sayısı “Eyüpsultan” dosya konusu ile okuyucuyla buluştu.
Dosyada İstanbul’u İstanbul yapan Eyüpsultan semti ve semte ruhunu veren Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretleri farklı açılardan ele alınmaya çalışıldı. Ebû Eyyûb’un hayatı, Hazreti Peygamber’e mihmandar oluşu, İstanbul fethine katılışı, burada vefat edişi ve  kabrinin bulunuşu gibi meselelere değinildi. Vefatından 784 sene sonra fethedilen İstanbul’da yine onun türbesi etrafında teşekkül eden Eyüpsultan semtinin camileri, dergahları, medreseleri, kütüphaneleri, mezarları ve ağaçlarından bahsedildi. Semtin tarihine damgasını vuran bazı hocalar, şeyhler, musikişinaslar yad edildi. 
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş “Mübarek Duâların Mazharı Bir Menzilgâh Olarak Eyüpsultan” başlıklı yazısı ile dergide yer alıyor.
Sayı ile ilgili olarak Dergi Editörü Dr. Fulya İbanoğlu, "Efendimiz Aleyhisselamın gördüğü rüyaya iman edip, onun işaretiyle Allah’ın kelamını yeryüzünde duymayan kalmasın diye yollara düşen, çölleri, dağları denizleri aşıp İstanbul’a kadar gelen ilk nesillerin güzide temsilcilerinden biri Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretleri, hem de doksan yaşlarında ihtiyar haliyle. Bu sayıda onun Bizans surları dibinde sırlanıp dar-ı bekaya intikal edişinden 784 yıl sonra fethedilen İstanbul’da yine onun türbesi etrafında teşekkül eden ve “Bir İslam beldesi nasıl olur?” sualine cevap sadedinde yemyeşil, şirin mi şirin bir kasabanın kuruluşunu, vakıflarıyla, camileriyle, medreseleriyle, tekkeleriyle ama en çok da mezarlıklarıyla insanı ölmeye imrendiren manzarasını tasvir ettik. Zaman içinde Eyüp köyü, sonra Eyüpsultan semti oluşunu, buradan güzeran eden hocaları, hacıları, şeyhleri, talebeleri, musikişinasları, seyyahları, hakkında yazılan kitapları yad ettik. Eyüp Sultan Hazretleri’nin türbesinin Osmanlı tarihindeki maddi manevi ehemmiyetine, siyasi, dinî, içtimai hayatımızda icra ettiği role değindik." diye konuştu.
Derginin son sayısı ile arşivine İstanbul Müftülüğünün internet sitesinden ulaşılabiliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri