Agri’da Ibadet Belirli Zamana Mahsus Bir Ritüel Değildir

Agri'da Ibadet Belirli Zamana Mahsus Bir Ritüel Değildir

ibadet belirli zamana mahsus bir ritüel değildir

22 Mayıs 2020 - 09:15

İBADET BELİRLİ ZAMANA MAHSUS BİR RİTÜEL DEĞİLDİR

 Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, Rehber TV ekranlarından canlı yayınlanan “İftar Sevinci” programının konuğu oldu.

Programa Ağrı’dan videokonferans sistemiyle katılan Müftü Topçu, biten ramazan ayını değerlendirerek ramazan sonrası neler yapılması gerektiği üzerine konuştu.

İbadetin belli bir zaman dilimiyle sınırlı olmadığını ifade eden Topçu, şu ifadelerde bulundu; “Bu yıl salgın sebebiyle camilerden uzak buruk bir şekilde ramazan ayını geçirdik. Her ne kadar camilere gidemesek de ramazan ayında yapılan her ibadetin bereketi ve sevabı daha çoktur bilinciyle evlerimizi mescit yaptık.  Teravihlerimizi vakit namazlarımızı ve mukabelemizi ailemizle eda etmeye gayret ettik. Tabi bizim varlık amacımız Cenabı Hakka kulluktur. Bununda en zirveye taşındığı ay ramazanı şeriftir. Hepimizin bildiği gibi Cenabı Hak buyuruyor ki “Ben insanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” Bu sebeple bizler ramazan ayında edindiğimiz güzel alışkanlıklarımızı ve kazanımlarımızı ramazan sonrasına taşımalı ve aynı şekilde devam ettirmeliyiz. Çünkü ibadet sadece bir zamana mahsus bir etkinlik, rütüel değildir. Bütün zamana yayılması gerekir. Zira Cenabı Hak “İnsanlar, ‘İnandık’ demekle imtihan edilmeden bırakılacaklarını mı zannederler.” buyuruyor. Dolayısıyla bizler dünyada yapıp ettiğimiz her şeyden hesaba çekileceğimizi unutmamalı ve kulluk görevimizi hakkıyla yerine getirmeliyiz.

Ramazan’la birlikte ibadetlerinde biteceği anlayışının büyük yanlış olduğunu belirten Müftü Topçu şöyle uyardı; “Bizler topraktan yaratıldık ve beslenmemizde topraktandır. Ruhlarımız ise nurdan yaratılmıştır. Onun ihtiyaçları da nuranidir. Bizler beden sağlığımız için günde 2 veya 3 öğün yemek yiyoruz. Dolayısıyla haftada bir kılınan Cuma namazıyla ya da yılda bir ay tutacağımız oruçla ruhumuzu besleyemeyiz. Nasıl ki bedenimizi günde 2-3 kez besliyorsak, ruhumuzu da her gün beş vakit namazla, Kur’an okumalarıyla beslememiz gerektiğini asla unutmamalıyız. Dolayısıyla ibadet bir günle, bir ayla veya bir yılla sınırlı değildir, bir ömür boyudur. Cenabı Hakkın da buyurduğu gibi ‘Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et.’”

Topçu, “Her şeyin bir zekâtı vardır; malın zekâtı tasadduktur, aklın zekâtı tefekkürdür, nefsin zekâtı edeptir, kalbin zekâtı ihlastır, orucun zekâtı dünyadan uzaklaşmaktır. Bizler bu hususlara dikkat edersek tüm zamanlarda doğru yol üzerine oluruz.” dedi.

 

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karabük'te Hac Bilgilendirme Eğitim Seminerleri
Karabük'te Hac Bilgilendirme Eğitim Seminerleri
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret