Agrida tüketim ahlakı ve israf paneli

Agri Müftülüğü tüketim ahlakı ve israf paneli

10 Haziran 2018 - 18:28

TÜKETİM AHLAKI VE İSRAF PANELİ

2018 Yılı Ramazan Etkinlikleri kapsamında Ağrı İl Müftülüğümüzce   “Tüketim Ahlakı ve İsraf”  adlı panel düzenlendi.

Ağrı  Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda gerçekleşen konferans yoğun ilgi ile takip edildi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ardından sinevizyon gösterimi ile program başladı.  İl Müftüsü Tandoğan TOPÇU’nun moderatörlüğünde, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi  İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem YERİNDE, “Kur’an’a Göre İsraf Kavramı ve Çerçevesi”, İslami İlimler Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Abdulcebbar KAVAK , “İsraf ve Savurganlığın Manevi Hayatımıza Etkileri” ve  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğr. Üyesi, Dr. Öğretim Üyesi Hayrettin ŞAHİN ise  “Modernleşme Sürecinde İsraf” başlıklı konularda sunum yaptılar.

Prof. Dr. Adem Yerinde; “varlık ve dengenin önemi, bu dengeyi bozan unsurlar, Hz Peygamber’in Allah’ın koymuş olduğu dengeyi korumaya yönelik Hadis-i Şerifleri, etimolojik olarak israf, Kur’an’da israf türleri, Kur’an’ın tabiriyle her devirde ifsad ediciler olduğu gibi; ıslah ediciler de bulunmalıdır” ana başlıkları çerçevesinde salona hitap etti.

Doç. Dr. Abdulcebbar Kavak, İsrafın manevi boyutuna ve bahşedilen kıymetlere dikkat çekerek şunları ifade etti: “ Özel hayatımız büyük bir nimettir ve israf edilmemesi gerekir. Allah bizi tam kıvamında yarattı ve fıtratımızla uyumlu kıvamında nimetler bahşetti. Dinlerin kıvamı İslam ile, peygamberlerin kıvamı Hz Muhammed(sav) ile, kitapların kıvamı Kur’an-ı Kerim ile gerçekleşti. İnsan da kıvamını bulduğunda insan-ı kamil adını almaktadır. Kıvamında olmayan Müslümanlık huzursuzluk ve mutsuzluktur. Din, ibadetten çok ahlak ve edep dinidir.  Muhlikatı (insanı insanı helake götüren unsurları) iyi bilmek ve bunlardan uzak durmak gerekir. Tasavvuf ilmi “edep ya hu” mantığı ile her türlü aşırılıkla mücadeleyi ön gördü. Şu üç önemli hususa riayet etmek gerekir: Az yemek, az uyumak ve az konuşmak.”

Dr. Öğretim Görevlisi Hayrettin Şahin ise “Modernleşme Sürecinde İsraf” çerçevesinde modernleşmenin tarihi sürecinden bahsetti ve şunlara değindi:  “Şehirleşme ile modernleşme ortaya çıktı. Bununla beraber şu hususlar tüketimi ve israfı artırdı: Tükettiğini üretemeyen yabancılaşma, zerreye önem verip kurreye önem vermeyen uzmanlaşma, borçlanma, kentleşme ve göç, rekabet ile modern yalnızlık”

Paneli’in moderatörü İl Müftüsü Tandoğan TOPÇU ise panelistlerin konuşmalarını özetledikten sonra şunları söyledi: “ İsraf, çağımızda maalesef trendi artan bir hastalık haline geldi. Artık büyük aile mefhumu yok olmaya yüz tuttu. Kaynana gelin ile gelin de kaynana ile yaşamak istememesinin neticesinde yeni israf kapılarının açılmasına, tüketimin artmasına ve de paylaşma kültürünün yok olmasına vesile oldu.”

Konuşmasının sonunda Sayın TOPÇU panelistlere ve salonu dolduran katılımcılara teşekkür ederek program sona erdi.

Zonguldak'ta Miniklerin Sağlık Tesisi Ziyareti
Niğde'den Ilk Hac Kafilesi Dualarla Uğurlandı.