Burdur’da Doç. Dr. Mustafa Kara: Camiler Istikbalin Ve...

Burdur'da Doç. Dr. Mustafa Kara: Camiler Istikbalin Ve Bağımsızlığımızın Sembolleridir

doç. dr. mustafa kara: camiler istikbalin ve bağımsızlığımızın sembolleridir

05 Ekim 2021 - 11:15

Burdur İl Müftülüğü tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kara’nın konuşmacı olarak katıldığı “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” konulu konferans düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Din Görevlisi Celalettin Sevimli tarafından Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunuldu.

Açılış konuşmasını yapmak için kürsüye gelen İl Müftüsü Enver Türkmen, 1986 yılında Camiler Haftası olarak kutlanan bu haftanın 2003 yılından itibaren Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanmaya başlandığını belirtti. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan haftanın bu yıl ki temasının “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. Camiler sadece ibadetlerin ifası için değil topluma istikamet vermek için inşa edilir. Din görevlileri deyince hem imamları hem müezzinleri hem de Kur’an kursu hocalarımızı anlıyoruz. İmam ana yürekli, şefkatli adam demektir. Din görevlilerinin asıl görevi gönüllere girerek gönüller kazanmaktır. Müezzinler İslam’ın şiarı olan ezanı insanlara duyururlar. Kur’an kursu hocalarımız ise topluma Yüce Dinimizi sahih kaynaklardan öğretmek için gayret göstermektedirler. Bu vesileyle haftamızın hayırlara vesile olmasını cenabı haktan niyaz ediyorum.”

Vali Ali Arslantaş ise konuşmasında “Camiler İslam tarihi boyunca insanlık için önemli hizmetler görmüş, İslam dinini anlatma, öğretme ve yayma hizmeti Cami’den başlamıştır. Hz. Peygamber döneminden itibaren camiler dini ve dünyevi işlerin konuşulduğu, eğitim-öğretimin yapılıp ilim halkalarının kurulduğu, askeri işlerin görüşüldüğü ve elçilerin kabul edildiği mekanlar olmuştur. Camilerimiz ve ezanlarımız aynı zaman da hürriyet ve istikbalimizin de birer sembolüdür. Camiler rütbe ve makamın anlamını ortadan kaldırır, herkesi aynı safta yan yana getiren, kardeşlik duygularını pekiştiren, vatan sevgisinin milli bütünlüğün telkin edildiği, şehitlik, gazilik ruhunun benliğimize nakşedildiği, çalışma azminin güzel ahlakın işlendiği dini ve milli kültür ocağımızdır.

Camiler ve Din Görevlileri haftası münasebetiyle dini hayatımızda ve kültürümüzde çok önemli bir yer işgal eden camilerimizi yaptıranlardan, ahirete intihal edenlere rahmet, hayatta olanlara sağlık ve afiyet diliyorum. Din hizmetinin ana uygulayıcısı olan din görevlilerimize yaptıkları hizmetlerden ötürü teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Mustafa Kara, “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” konulu konferansına ebediyete irtihal etmiş olan din gönüllülerine Yüce Allah’tan rahmet dileyerek başladı. İslam dininin cami merkezli bir medeniyet olduğunu dile getiren Kara, Peygamber efendimiz zamanında devletin tüm işlerinin camilerden yürütüldüğünü, mü’minler arasındaki anlaşmazlıkların buralarda çözüldüğünü ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Mescid-i Nebevi İslamın ilk üniversitesi olmuştur. Müslümanlar ilmi, irfanı ve hikmeti sevgili Peygamberimizin rahle-i tedrisinde öğrenmişlerdir. Burada yetişen suffe ashabı dünyanın dört bir yanına dağılarak insanlara İslam’ı anlatmışlardır.

Diyanet İşleri Başkanlığı son yıllarda camilerde sunulan hizmetleri çeşitlendirerek gençlik merkezleri, 4-6 Yaş Grubu ve İhtiyaç Odaklı Kur’an kursları vasıtasıyla topluma farklı alanlarda hizmetler sunmaktadır.

Camiler istikbalin ve bağımsızlığımızın sembolleridir.

Camileri maddi olarak imar etmek yetmez, Kur’an ve sünnet ekseninde bilinçli bir cemaat yetiştirmek camilerin manevi olarak imarıdır.

Din gönüllüğü samimiyet, fedakarlık ve vefa gerektiren bir meslektir. Din görevlileri toplumun sevincine ve hüznüne ortak olarak vefa örneği göstermektedirler.

Vefa, sevgi, samimiyet, saygı, sadakat ve dostluk bağlarını kuvvetli tutma anlamlarına gelmektedir. Mü’min Yüce Allah’a ve Hz. Peygambere vefalı insandır. Peygamberler davalarına vefa göstermişlerdir. Bizler de peygamberlerin örnekliğinde değerlerimize vefa göstermeliyiz.”

Program müftülük hizmetlerinde özverili çalışma gösteren personele, cami ve Kur'an kursu inşaatlarına bağışta bulunan hayırsever iş adamlarına plaket takdimi yapılarak sona erdi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yalova'da Hacılarımızı Uğurluyoruz
Yalova'da Hacılarımızı Uğurluyoruz
Adiyaman'da Din Görevlilerinden Depremzede Annelere Anlamlı Ziyaret
Adiyaman'da Din Görevlilerinden Depremzede Annelere Anlamlı Ziyaret