Cankiri’da Kur’an Ayı Ramazan (29032024 Makale)

Cankiri'da Kur’an Ayı Ramazan (29032024 Makale)

kur’an ayı ramazan (29032024 makale)

29 Mart 2024 - 11:45

O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır.”(Bakara 2/185) buyuruyor. O yüzden Ramazan sadece oruç ayı değil aynı zamanda Kur’an ayıdır.

 İndirilmeye başlandığı ayı on bir ayın sultanı yapan, indirildiği geceyi bin aydan daha hayırlı yapan Kur’an-ı Kerim; 1400 yıldan beri kimin kalbine nüfuz ediyor, onun hayatına giriyor ise onu da değerli yapıyor, kâmil bir mümin seviyesine çıkarıyor.

Kur’an-ı Kerim, Allah Teâlâ’nın Cebrail (as) vasıtasıyla gönderdiği ilahi kitapların sonuncusudur. Allah Teâlâ, peygamberimizden sonra peygamber görevlendirmeyeceği gibi başka kitap da göndermeyecek ve insanlık var olduğu sürece Kur’an-ı Kerim de insanlığa yol göstermeye devam edecektir. Ayetler, peygamberimizin hayatında tamamen yazılıp tespit edilmiş ve vefatından sonra onun bildirdiği tertip üzere mushaf haline getirilmiştir. Yüce kitabımız peygamberimize vahyolunduğu günden beri hiçbir değişikliğe uğramadan bize kadar gelen Kur’an-ı Kerim sadece mushaflarda yer almamış, indiği günden itibaren pek çok kimse tarafından ezberlenmiştir. O, eşi olmayan bir kitaptır, çünkü o, insan sözü değil Allah kelâmıdır. Lafzı da manası da Allah’a aittir.

         Kur’an-ı Kerim, İslamiyet’in temel kaynağı, dinin esasıdır. Dinî hükümlerin dayanağı olan delillerin ilkidir.  İnsan ilişkilerine ve insana büyük değer veren Kur’an-ı Kerim, zina, fuhuş, adam öldürmek, yalan söylemek, iftira etmek, haksızlık yapmak, israf etmek, hıyanette bulunmak, gıybet ve sarhoşluk gibi toplumu temelinden sarsan kötülükleri yasaklar.

         Ramazan ayında Peygamber Efendimizle Cebrail bir araya gelerek karşılıklı Kur’an-ı Kerim’i okurlardı. Bugün hem evlerimizde hem de camilerimizde okuduğumuz temsilen okuduğumuz mukabelelerin kaynağı da budur. Peygamberimiz (s.a.s.) ve Cebrail (a.s.)’ın sünnetini bugün Ramazan münasebetiyle tekrar etmekte ve bu önemli buluşmayı bizler de gerçekleştirmekteyiz. Bizler için en güzel rehber olan Sevgili Peygamberimizin sünnetine bu ayda daha fazla riayet etmeliyiz. Zira Kur’an’a uygun bir hayat arzu edenler için en güzel rehber peygamberimizdir.

   Gerçek hidayet rehberi, iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı, günahla sevabı birbirinden ayıran Kur’an-ı Kerim’dir. Gönül dünyamızı,  zihnimizi, bedenimizi, ruhumuzu güzelleştirecek, nefsimizi tezkiye edecek ve bizi şeytanın vesveselerine karşı koruyacak kitap Kur’an-ı Kerim’dir. Yüce kitabımızı okurken ve ibadetlerimizi eda ederken bu bilinçle hareket etmeliyiz.

Kur’an ayı Ramazan, Cenab-ı Hakk’ın insanlık için hidayet rehberi olarak bize bahşettiği ilahi vahyin daha iyi anlaşılması için bir fırsat dönemidir. Oruçlu olduğu için ibadetlerini düzenli yapan, günah ve hatalardan sakınan mümin zihinler bu ayda Allah’ın kelamını idrak etme konusunda yılın diğer dönemlerinden daha fazla ihlaslıdır. O halde kendimiz, ev halkımız ve özellikle çocuklarımızla bu mübarek ayda Kur’an’ı çokça okuyalım. Sadece Arapçasını değil, mealini de okuyarak anlamaya ve yaşamaya çalışalım.

Mehmet AKMEŞE

Kurşunlu İlçe Vaizi


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Nisan Ayı Mersin Edep Toplantısı Yapıldı
Nisan Ayı Mersin Edep Toplantısı Yapıldı