Cankiri’da Engelli Bireyler Ile Buluşuldu

Cankiri'da Engelli Bireyler Ile Buluşuldu

engelli bireyler ile buluşuldu

16 Mayıs 2022 - 11:45

Çankırı İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğünce, “10-16 Mayıs Engelliler Haftası” etkinlikleri kapsamında Diyanet Gençlik Merkezi’nde engelli bireyler ve aileleri ile buluşuldu.

İmam Hatip Mehmet Ali Duman’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İl Müftümüz Bürhan Keleş Hocamızın açılış konuşması ile devam etti. İl Müftümüz konuşmalarında “Bu dünya imtihan yeridir. Rabbim sabredenlere müjdeler olsun buyuruyor. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) “Mümin kişiye bir yorgunluk, bir hastalık, bir üzüntü, bir keder hatta batan bir diken dahi olsa, Allah bunları onun günahlarından bir kısmına keffâret kılar.” buyurdu. Diyanet İşleri Başkanlığımız toplumun her kesimine hizmet sunmaya önem vermektedir. Başkanlığımız görme ve işitme engellilere yönelik çalışmalar yapmakta, eserler telif etmektedir. Sizlerin dini yönden isteklerinize cevap vermek, sizlerin yanında olmak bizim görevimizdir. Engelli koordinatörlerimizle, Kur’an kurslarımızla, din görevlilerimizle, bu mekânlarla sizlere doğru dini bilgiyi ulaştırma sorumluluğumuz vardır.” dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Liv,  “Hz. Peygamber (s.a.s.) örnek bir toplum oluşturmaya çalışmıştır. Onun sahabelerinin arasında görme, ortopedik ve zihinsel engelliler vardı.  Asrısaadet döneminde 143 engelli olduğu kaynaklarda yer almaktadır. Bunlardan 54 tanesi görme engelli, 51 tanesi ortopedik engelli idi. O dönemde 14 tane doğuştan engelli sahabe olduğu nakledilir.

Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde engelli sahabeler ile ilgili dört temel yaklaşım sergilenmiştir. Engelliler sosyal hayatın içinde olmaları temin edildi. Engellilere işlevsel görevler verildi. Toplumda engelli duyarlılığı oluşturuldu. Engellilere pozitif ayrımcılık yapıldı.” dedi.

Liv, İtban b. Malik, Muaz b. Cebel, Amr b. el-Cemûh, Abdullah b. Ümmi Mektum gibi engelli sahabelerin hayatlarından örnekler sundu. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) engelli sahabeler ile iletişimine dair bilgi verdi.

Engelli ailelerinin isteklerini dinleyen İl Müftümüz, Gençlik Merkezi’nde haftada bir gün istekleri doğrultusunda faaliyet yapılabileceğini söyledi. Yapılan konuşmalar Engelli Koordinatörü Saadettin Özsoy tarafından işitme diliyle anlatıldı.

Program sonunda engelli vatandaşlara kitap hediye edildi.

Programa İl Müftü Yardımcısı Osman Demir, Şube Müdürü Mehmet Said Kılıç, Engelli Koordinatörleri Ayşe Dilan Acar, Sadettin Özsoy, Müftülük personeli, engelli bireyler ve aileleri katıldı.

Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında rehabilitasyon merkezi ve engelli personel ziyareti gerçekleştirildi. Bahçelievler camiinde Cuma hutbesi işitme diliyle verildi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Afyonkarahisar'da Hayır çarşısı
Afyonkarahisar'da Hayır çarşısı
Muş Il Müftüsü Ibrahim Halil Demir, Muş Merkez Ve Köylerinde Görev Yapan Din Görevlilerinin Katılımı Ile Aylık Mutad Toplantısı Düzenledi.
Muş Il Müftüsü Ibrahim Halil Demir, Muş Merkez Ve Köylerinde...