Mardin Müftülüğü pazartesi, “birlikte okuyalım” erkek;...

Mardin Müftülüğü pazartesi, “birlikte okuyalım” erkek; salı tefsir dersinde, imam-hatip; çarşamba “birlikte okuyalım” bayan öğrencilerleyiz…

Pazartesi, “Birlikte Okuyalım” erkek; Salı Tefsir dersinde, imam-hatip; çarşamba “Birlikte Okuyalım” bayan öğrencilerleyiz…

31 Mart 2018 - 17:37

Pazartesi, “Birlikte Okuyalım” erkek; Salı Tefsir dersinde, imam-hatip; Çarşamba “Birlikte Okuyalım” bayan öğrencilerleyiz…

وَاسْتَعٖينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلٰوةِ وَاِنَّهَا لَكَبٖيرَةٌ اِلَّا عَلَى الْخَاشِعٖينَ

Bakara 2.45 – “Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin.  Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir” ayetini anlamaya çalışıyor, sabra namazın katkısı üzerinde konuşuyoruz.

Üniversiteli bir delikanlı sözü alıyor, “sabırla oruç ibadeti yan yana olamazdı. Çünkü oruç, ancak birkaç saat sonra tutabilene etki eder. İmtihan sırasında zekât verilmesinden bahsedilmesi ise bir başka imtihanı oluştururdu. Haccedilmesi anlık mümkün olmamaktadır zaten... Sonrası muhteşem… İmtihan çökertir insanı, dedi. Allah kıyamla, imtihanın çökerttiği Mümine adeta yeniden kalk, çağırısında bulunur. Yalnız değilsin, huzurunda durduğun Allah, saflarda omzuna dokunan kardeşlerin var. Kişi secde ile kendi kendisine “Ya Rab, senden başkana eğilmem. İmtihanlar bükemez belimi” demektedir, deyiverdi.

Birlikte Okuyalım Çalıştaylarında ise bu hafta kişisel gelişim kitaplarından Said Çamlıca’nın “Oku Düşün Uyan” kitabını kritik ettik. Bir hafta vizeler için vereceğimiz ara sonrası Zerkeşî’nin “Hz. Aişe’nin Sahabeye Yönelttiği Eleştiriler” kitabını okuyacağız.

Kitaptan birkaç alıntı…

Yazdıklarım okunmaya devam ettikçe ben yazmaya, konuştuklarım dinlenmeye devam ettikçe konuşmaya devam edeceğim. Okunmaktan vazgeçildiğimde yazmaya, dinlenmekten vazgeçildiğimde konuşmaya ara vereceğim. Ama okumaya asla. Çünkü okumak özgürlüktür.

Okumayanların canına okuyorlar.

Oku emri yalnız diploma al anlamına gelmez. Oku diye emreden niçin okumadın diye de soracaktır?

Bilgi bakış açınızı değiştirir.

Konuş ki seni göreyim.

Güzel ses doğuştan güzel konuşmak okumaktan gelir.

Dik durabilmek için iki ayaktan daha fazlasına ihtiyacı vardır insanın.

Kur’an’da üç secdeden bahsedilmektedir. Meleklerin Hz. Adem’e, sihirbazların Hz. Musa’ya, kardeşlerinin Hz. Yusuf’a secdesi… Her üçünde de bilmeyenin bilene secdesi söz konusudur. Eğitimli kadın eğitimsiz erkekten önde gelirken, eğitimli köpeğin avı ancak yenilebilir.

Ferasette görmek, keramette göstermek vardır.

İnsanın beyni değirmentaşına benzer. İçine bir şey atılmadığında kendi kendini yer.

Bir çocuğa beşin dörtten büyük olduğunu öğretirken, helal olan dördün, haram olan beşten çok daha büyük olduğunu öğretmezseniz eğitimi eksik kalır.

İslâm dünyası aklını kaybetti. Batı dünyası da vicdanını kaybetti.

Kalemden akan mürekkep, damardan akan kandan üstündür.

Öğrendiğiniz herhangi bir şeyi hangi amaçla öğrenmişseniz beyniniz o amaca uygun kayıt yapar.

Hayat kırkından sonra değil, farkından sonra başlar.

İnsanın değeri yaklaşık 42,5 milyon liradır. Hiçbir şey üretmemesi için milyarlarca lira masraf edilmiş bir fabrika yoktur.

Önce doldurun başınızı sonra kaldırın.

Art niyetli grupların en sevdiği genç tipi gençlik heyecanı ile coşan gençlerdir. Hiç sevmedikleri ise, okuyup soru soranlardır.

Birkaç ayet, bir kaç hadis ezberlemiş, eline sopasını almış kavgadan kavgaya koşan gençler, kitap okuyarak kendini yetiştirmekle zaman geçirenleri korkaklıkla suçlamışlardır.

Biz tüm gençlik enerjimizi dışarıda harcadık. Hata yaptığımızı anlayınca iş işten geçmişti.

Bahane ustaları vardır. Mahkûm, iyi de ceza evinde okuyacak vakti nerede bulacağım diye sorar. Bir insan zihinsel olarak mahkûm olduktan sonra bedensel olarak içeride veya dışarda olmasının bir farkı kalmaz.

Çeşit okuyalım, kitap hediye edelim.

Bende bir yumurta var sende bir yumurta, değişirsek yine birer yumurtamız olurken, bilgilerimizi değiştiğimizde ikişer bilgimiz olur.

Bilginin ağır yükü altında terlemeyi, cehaletin mutluluğu altında kahkaha atmaya tercihe ederim. 

Sürü olmamak sürükleyen olmak için yük almak gerekir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Adiyaman'da Diyanet Işleri Başkanı Erbaş, “uluslararası Helal Kongresi”ne Katıldı
Adiyaman'da Diyanet Işleri Başkanı Erbaş, “uluslararası Helal...
Şanlıurfa'da Hafızlık Ve Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Düzenlendi
Şanlıurfa'da Hafızlık Ve Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma...