Sivas’ta Enderun Teravihine Yoğun Ilgi

Sivas'ta Enderun Teravihine Yoğun Ilgi

enderun teravihine yoğun ilgi

23 Mart 2024 - 00:10

Sivas İl Müftülüğü tarafından 2024 yılı Ramazan ayı faaliyetleri kapsamında Sivas’ta hayata geçirilen ve  Pazartesi ile Perşembe günleri farklı camilerde kılınan Enderun Usulü Teravih Namazına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, musikinin ibadete yansıyan güzel örneklerinden biri olan Enderun Usulü Teravih Namazı, adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden almıştır.
Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun Mektebi’nden çıkan hocaların kıldırdığı namaz bu sebeple günümüze Enderun Usulü Teravih Namazı olarak gelmiştir.
80 yıl öncesinde neredeyse tüm camilerde kılınan bu Teravih Namazı’nı diğer Teravih Namazı’ndan farklı kılan özelliği ise namazın kılınma şeklidir. Saray’dan başlayıp günümüze kadar gelen Enderun Teravih’ini ilk defa ortaya koyan kişinin kim olduğu tam olarak bilinmese de uzmanlar, Enderun Teravih’ini Buhurizade Mustafa Itri Efendi'ye (1712) dayandırmaktadır.
Sivas’ta bu yıl İl Müftülüğü tarafından hayata geçirilen Enderun Teravihine ise vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Pazartesi ve Perşembe günleri farklı camilerde kılınan Enderun Teravihini katılmak için  vatandaşlar ezandan dakikalar öncesi camiye geliyor.
Sivas İl Müftülüğü tarafından başlatılan bu ilk uygulamaya ilginin güzel olduğunu ifade eden İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, "Bunun diğer teravih namazlarından farkı, imam tarafından farklı makamlarda kıldırılıyor olması. İmam kendinden önce okunan ilahinin makamından namazı kıldırmaya devam ediyor. Rast makamında ilahi okunursa imam aynı makamda teravih namazını kıldırıyor. Teravih namazını segah makamıyla bitiriyoruz. Ramazan ayının manevi ortamından istifade etmek isteyenler teveccüh gösteriyor. Enderun usulü teravih namazında genel olarak,
Isfahan, Saba, Hüseyni, Eviç, Acemaşiran makamları uygulanıyor" dedi.
Müftü Altunkaya ayrıca Enderun Usulü Teravih Namazı kılınan camilerde, cami görevlileri tarafından cami gençliğine iftar programı düzenlendiğini ifade ederek, din görevlilerine çalışmalarından dolayı teşekkürlerini iletti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri