Burdur’da "peygamberimiz, Cami Ve Irşat" Konferansı

Burdur'da "peygamberimiz, Cami Ve Irşat" Konferansı

"peygamberimiz, cami ve irşat" konferansı

03 Ekim 2022 - 11:15

Burdur İl Müftülüğü tarafından Mevlid-i Nebi, Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" temalı konferans düzenlendi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Vaizi Kazım Türkmen konuşmacı olarak katıldı.

Bu yıl "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" temalı olarak kutlanan, Mevlid-i Nebi, Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen programda sinevizyon gösterimi sonrası İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen ve Vali Ali Arslantaş tarafından konuşma yapıldı.

Başkanlık Vaizi Kazım Türkmen konuşmasında, insanın yaratılmışlar içinde en mükerrem varlık olduğunu söyleyerek insanı kazanmanın ilk önce onu anlamaktan geçtiğini belirtti. Kabe’nin mü’minler nezdinde ne kadar kutsal olduğunu söyleyen Türkmen, Hz. Peygamberin bir hadisini anımsatarak insanın kıymetinin Allah katında Kabe’den daha değerli olduğuna değindi. Türkmen konuşmasının devamında:

“Mescitler Allah’ın evleridir. Mescitler yeryüzünde Allah’ın en mukaddes mekanlarıdır. Peygamber Efendimiz Medine’ye gelince ilk olara mescit inşa etmiştir, Alparslan Malazgirt Savaşını kazandıktan sonra ilk olarak saraydan önce Cami yaptırarak mescitlerin değerini ortaya koymuşlardır.

Ecdadımız balkanları Anadolu gibi camilerle donatmışlar, camiyi merkeze alıp bu şekilde bir hayat tarzını baz almışlardır.

İrşat ise, Allah’ın emri, Peygamber (as)’ın sünneti ve bizlerin omuzlarında en kutsal vazifedir. Dinimizin bekası ancak davet, tebliğ ve irşat ile mümkündür. Yüce Allah Kur'ân-ı Kerîm'de insanların içinden onları hayra ve iyiliğe çağıran bir davetçi grubunun olması gerektiğini buyurmuştur. İnsanları hayra ve iyiliğe çağıran bir davetçide öncelikle bulunması gereken özellik söyledikleriyle yaptıklarının uyumlu olmasıdır.

İnsanlara karşı güler yüzlü ve yumuşak huylu olmamız gerekmektedir. Allah Teala, Hz Musa ve Hz. Harun’a kendisini ilah edinen Firavuna dahi gidin yumuşak söz söyleyin buyuruyor. Bütün Peygamberler insanları hayra davetlerini tatlı dil ve güler yüzlü olarak gerçekleştirmişlerdir.

Biz anlatmakla görevliyiz, insanlara karşı alçak gönüllü olmalıyız.

Farklı inanç gruplarını hedef almadan kuşatıcı, kucaklayıcı bir dil kullanmalıyız. Söylenen her sözün bir delili olmalı. İrşatta muhataba göre konuşmalı, insanlara sabır göstermeliyiz. İrşat toplumsal olarak hepimizin görevidir.

Hz peygamberin örnekliğini hayatımıza yansıtmada maalesef sorun yaşıyoruz. Allah’tan af diliyoruz ama biz hiçbir kimseyi affedemiyoruz.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Vaizi Kazım Türkmen tarafından verilen konferans sonrası cami ve Kuran Kursu yapımında destek veren vatandaşlara plaket takdimi ile program sona erdi. Program sonrası katılımcılara, hayırsever iş insanı Ercan Akın’ın katkılarıyla ikramlarda bulunuldu.

Programa başta Vali Ali Arslantaş olmak üzere Garnizon Komutanı P. Komd. Alb. Yavuz Çankaya, Belediye Başkan Vekili Atam Gülcü, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Vali Yardımcısı Vekili Bahri Gökalp, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, parti temsilcileri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Denizli'nin Minikleri şenlikte Buluştu
Denizli'nin Minikleri şenlikte Buluştu
Antalya şehidini Dualarla Uğurladı.
Antalya şehidini Dualarla Uğurladı.