Elazig’da 2024 Yılı Hac Müracaatlarıyla Ilgili Hususlar

Elazig'da 2024 Yılı Hac Müracaatlarıyla Ilgili Hususlar

2024 yılı hac müracaatlarıyla ilgili hususlar

13 Eylül 2023 - 12:50

2024 yılında ilk defa hacca gitmek üzere müracaat etmek isteyen vatandaşlarımızın ön kayıtları 13 Eylül - 11 Ekim 2023 tarihleri arasında e-devlet üzerinden alınacaktır.

 

İlk defa kayıt yaptıracak vatandaşlarımız; anlaşmalı bankalar daki (Albaraka Türk Katılım, Emlak Katılım, Kuveyt Türk Katılımı, Türkiye Finans Katılım, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, T.C Ziraat Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım) kurumsal hesabına ön kayıt ücreti yatıracaklardır.

 

Ön kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçenlere veya kesin kayıt hakkı elde edemeyip hacca gidemeyenlere bu ücret iade edilmeyecek; kaydı yenilenenlerden ise herhangi bir ücret alınmayacaktır.

 

Hac konaklama türleri;

 

Oda Tercihli Konaklama türü “Normal Konaklama”,

 

Otel Tip Konaklama türü “Yakın Mesafe Konaklama” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Hac yolcuları “Normal Konaklama’’ veya “Yakın Mesafe Konaklama’’ türlerinden birini tercih edeceklerdir.

 

Kaydı Başkanlıkça yenilenen hac yolcuları;

 

Kuraya gireceği il, adres, iletişim bilgileri ve konaklama türü değişikliklerini e- devlet üzerinden,

 

Kura birlikteliğine dair değişiklik talepleri ile ilgili olarak hac kura katsayıları aynı yıla ait olan kişiler e-devlet üzerinden; hac kura katsayıları farklı yıllara ait olan kişiler ise iş ve işlemlerini il/ilçe müftülüklerinden,

 

13 Eylül – 11 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılabilecek/yaptırabileceklerdir.

 

Yapılacak tercihlerin bağlayıcı olacağı ve daha sonra konaklama türü değişikliklerine izin verilmeyeceğinden, müracaat edenler konaklama türleri hakkında tercihlerini doğru bir şekilde yapmaları hususunda bilgilendirilecektir.

 

Hac yolcuları müracaatlarını yaptıktan sonra mağduriyet yaşamamaları için kayıt durumlarını e-devlet üzerinden sorgulayabileceklerdir. Bilgilerinde eksiklik veya yanlışlık olanlar durumlarını süresi içerisinde düzeltebileceklerdir.

 

Kayıtların T.C. kimlik numarası ile yapılacağından, yabancı uyruklu olanlar ile kesin kayıt hakkı elde etmeleri durumunda T.C. pasaportu ibraz edemeyecek durumda olanların kayıtları alınmayacaktır.

 

Hacca götürülmek istenen 0-12 yaş arası çocukların kayıtları ebeveynleri ile birlikte yapılacak, bu yaştaki çocuklar ebeveynlerinin kura katsayısını etkilemeyecektir.

 

Müracaatlarda;

 

Hac yolcusu tarafından beyan edilen bilgilerin esas alınacak, Eş, anne, baba, kayınvalide, kayınbaba, kardeş, çocuk ve torun gibi akrabaların birbirleriyle,

-Herhangi bir akrabalık bağı olmayan vatandaşlarımızın istemeleri halinde, 7 kişiyi geçmemek şartıyla grup halinde,

Grup halinde müracaat edenler tek bir kura numarası ile kuraya dahil edilecek, 2024 yılında müracaat edenler, geçmiş yıllarda müracaatı bulunanlar ile ön kayıt birlikteliği yapmaları durumunda; yeni oluşan gruptaki kişilerin kayıtlı olduğu yıllar dikkate alınarak kuraya dâhil edilecektir. Belirlenen kayıt süresi içerisinde grup birlikteliği yapmayanların bilahare kayıtlarının birleştirilmesi yönündeki talepleri karşılanmayacaktır. Grup birlikteliği veya grup değişikliği taleplerinin tüm grup üyelerinin onayları alınarak, birliktelik işlemleri il ve ilçe müftülüklerinde kura katsayısı ile ilgili gerekli bilgilendirmeden sonra yapılabilecektir. Başkasının yardımı olmadan günlük aktivitelerini gerçekleştiremeyecek derecede engelli, hasta veya yaşlı olan vatandaşlarımız müracaatlarını, hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte yapabilecektir. Daha önce hacca gidenlerin müracaatları kabul edilmeyecek, müracaatlardan veya kura çekiminden sonra hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları silinecek ve ön kayıt ücretleri iade edilmeyecektir. Ön kayıt ücretini yatırdığı halde süresi içerisinde müracaatını tamamlamayanların müracaatları kabul edilmeyeceğinden, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için, hac müracaatları belirlenen süre içerisinde yapılacak, süresi içerisinde müracaatını tamamlamayanların talep etmeleri halinde, ön kayıt ücretleri kendilerine iade edilecektir.

 

2023 yılı haccı için çekilen kuraya katılıp kesin kayıt hakkı elde edemeyen hac yolcularının kayıt yenileme işlemleri 13 Eylül 2023 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacaktır.

 

 

HAC VE UMRE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"cumaya Doğru" Programında Bu Hafta Kur'an Tilavetleri, Bolu Ilimizdeki Hocalarımız Tarafından Okunacak
"cumaya Doğru" Programında Bu Hafta Kur'an...
Erzurum'da Müftümüz Dr. Rüstem Can, Tekman'da
Erzurum'da Müftümüz Dr. Rüstem Can, Tekman'da