Elazig’da Müftü üstündağ Dan Berat Kandili Mesajı

Elazig'da Müftü üstündağ Dan Berat Kandili Mesajı

müftü üstündağ dan berat kandili mesajı

24 Şubat 2024 - 12:50

24 Şubat 2024 Cumartesi gününü Pazara bağlayan gece, Berat gecesini idrak edeceğiz. Hepimize mübarek olsun.

Berat, “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Allah’ın affı ve bağışlaması sebebiyle insanların hata ve günahlardan kurtulacakları ümit edildiğinden bu geceye berat adı verilmiştir. Bu gecede kendimiz hata ve günahlardan kurtulmayı arzu ettiğimiz gibi başkalarını affetmeyi ve bağışlamayı da başarmalıyız. Çünkü af istemek affetmeyi gerektirir. Peygamber Efendimiz “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz” (Buhari Edeb 18) buyurmuşlardır.

Bu gece Allah’a, Peygamber Efendimize, ailelerimize, akrabalarımıza, dünyanın her yerinde bulunan Müslüman kardeşlerimize karşı yapmamız gerektiği halde yapamadığımız görevlerimizdeki eksikliklerden dolayı Allah’tan af dilemeliyiz.

Berat gecesini idrak eden Müslümanlar olarak nelerden uzak duracağımızı nelere yakın olacağımızı bilerek, her türlü kötü davranış ve sözden uzak durmalıyız. Berat gecesini idrak eden Müslüman Allah’ın affediciliğine yönelmeli, ümitlerini her zaman canlı tutmalıdır.

Berat gecesi Ramazan ayının iyice yaklaştığının işaretidir. Bu mübarek zaman dilimlerini dopdolu geçirerek rahmet ve mağfiret ikilimi Ramazan ayına hazır hale gelmeliyiz. Peygamber Efendimiz, “Şâban ayının ortasındaki gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve fecir doğuncaya kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳametü’s-salât”, 191). 

Berat gecesinin milletimizin, İslam aleminin ve tüm insanlığın hayrına vesile olmasını cenabı haktan niyaz ediyorum. Başta aziz şehrimiz olmak üzere milletimizin ve tüm İslam aleminin berat gecesini tebrik ediyorum. Dünyanın çeşitli yerlerinde Filistin ve Doğu Türkistan’da zulüm altında olan kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Allah’tan temenni ediyorum. Bu mübarek mevsimin İslam Aleminin birliğine ve dayanışmasına vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

İrfan Üstündağ

Elazığ Müftüsü


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tekirdağ'da Diyanet Izci Kulübümüz ‘‘dedeciğim Ben Geldim’’ Sloganı Ile çanakkale'de
Tekirdağ'da Diyanet Izci Kulübümüz ‘‘dedeciğim Ben...
"cumaya Doğru" Programında Bu Hafta Kur'an Tilavetleri, Bolu Ilimizdeki Hocalarımız Tarafından Okunacak
"cumaya Doğru" Programında Bu Hafta Kur'an...