Elazig’da Kurban Bayramı

Elazig'da Kurban Bayramı

kurban bayramı

27 Haziran 2023 - 12:50

Bizleri mübarek kurban bayramına eriştiren Yüce Mevlamıza hamdolsun şükürler olsun. .

Kurban Hz. Adem’den beri tüm peygamberlerimizin şeriatlarında var olan bir ibadettir.

Kurban Allah’a teslimiyettir. Gönül rızası ve samimiyetle malı Allah yolunda harcamadır.

Kurban Allah’a yaklaşmadır. Peygamber Efendimiz bu konuda şöyle buyurmaktadır. “Ademoğlu, kurban bayramı gününde Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir. O kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla gelecektir. Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiğiniz kurbanlardan dolayı gönlünüz hoş olsun.” (Tirmizî, Edâhî, 1)

Kurban, Allah’ın kulları ile yakınlaşmadır. Sosyal dayanışma ve kardeşlik bağlarını geliştiren önemli bir ibadettir. Peygamber Efendimiz Medine’yi Münevvere’ye hicret edip Ensar ve Muhacir arasında kardeşlik bağları kurduktan sonra, kurban ibadetini meşru kılmıştır. Kurban etlerinin dağıtılmasıyla İslam toplumunda önemli bir dayanışma örneği sergilenmekte, bu dayanışma bazen ülke sınırlarını aşmakta ve evrensel boyutlara ulaşmaktadır.

Müslüman merhamet insanıdır. Bu merhametin gösterileceği önemli yerlerden biri de hayvanların boğazlanma anıdır. Bu sebeple Kurbanlar kesilirken kurbanlıkların incitilmemesine azami özen gösterilmelidir.

Kurban günlerinde dünyanın dört bir yanında Müslümanlar bu güzellikleri yaşarken, kutsal topraklarda bulunan hacılarımız da hac ibadetlerini yerine getirmekte, Allah’ı zikretmekte, kardeşlik duyguları içerisinde renk ve dillerinin farklı olmasına rağmen İslam’ın tevhid ilkesi etrafında bir araya gelmektedirler.

Kurban ibadeti ile birlikte Kurban Bayramını idrak ediyoruz. Bayramlarımız birlik ve beraberlik bağlarımızı geliştirdiğimiz, yardımlaştığımız, dargınlık ve küskünlüklerimizi ortadan kaldırdığımız, geçmişlerimizi yad ettiğimiz önemli günlerdir. Bu günlerde bir yandan ibadet ve zikirlerimizle Allaha yaklaşırken diğer yandan da toplumun her kesiminin bayram yapması için gerekli yardımlaşma ve kardeşlik faaliyetlerinde bulunuruz. Bayramların amacına ulaşması için toplumun tüm fertlerinin bu sevince ortak edilmesi gerekir. Bunu sağlamanın yolu da yardımlaşma ve ziyaretleşmelerden geçer. Bu mübarek bayram günlerinde akraba, komşu, hasta, yaşlı ve kimsesizlerin aranıp sorulması ve ihtiyaçlarının giderilmesi onların da bayramları sevinçle geçirmelerine sebep olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve İslâm âleminin mübarek Kurban Bayramını tebrik eder, kurban bayramın ülkemiz,  İslam alemi ve insanlığa hayırlar getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ederim.

 

İrfan ÜSTÜNDAĞ

Elazığ Müftüsü


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Zonguldak'ta Gençler Maden Müzesini Ziyaret Etti
Zonguldak'ta Gençler Maden Müzesini Ziyaret Etti
Adana’da 2024 Yılı Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu Tanıtım Ve Istişâre Semineri” Ile “2024 Yılı Yaz Kur’an Kursu Eğitim Semineri” Düzenlendi.
Adana’da 2024 Yılı Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu...