Giresun’da 2024 Ramazan Teması: “ramazan Ve Ahiret Bilinci”

Giresun'da 2024 Ramazan Teması: “ramazan Ve Ahiret Bilinci”

2024 ramazan teması: “ramazan ve ahiret bilinci”

08 Mart 2024 - 14:00

2024 yılı Ramazan ayı temasını “Ramazan ve Ahiret Bilinci” olarak belirlediklerini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “İslam coğrafyalarında yaşanan zulüm ve trajedilere son verme sorumluluğu öncelikle Müslümanların omuzlarındadır.” dedi.

2024 Yılı Ramazan Ayı Faaliyetleri Tanıtım Programı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Başkan Erbaş, sayısız güzelliklerle dolu kutlu bir mevsimin arefesinde olduklarını ifade ederek, 10 Mart Pazar akşamı teravih namazıyla Ramazan’a girileceğini hatırlattı.

“Ramazan ayının yeni bir uyanışa ve dirilişe vesile olmasını temenni ediyorum”

Bu yıl Ramazan ayına Filistin’de yaşanan katliamların yüreklerde açtığı derin yaralarla girildiğini aktaran Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Gazze, yazıklar olsun ki bütün dünyanın gözleri önünde benzeri görülmemiş bir vahşete sahne olmaktadır. Hukuk, ahlak, vicdan, tüm insani değerler Gazze’de enkaz altında kalmıştır. Gözü dönmüş siyonist katiller, aylardır Gazze’de soykırım suçu işlemektedir. Tahrif edilmiş bir inanç, sapkın bir ideoloji ve kirli bir siyasetten beslenen siyonizm, bugün insanlık için en büyük tehlike en büyük tehdit haline gelmiştir. Bu tehdidi bertaraf edecek yeni bir uluslararası inisiyatife şiddetle ihtiyaç vardır. Dünya, yeni bir hukuk ve ahlak inşasına muhtaçtır. Zira bugün Gazze’de yaşananlar, mevcut haliyle uluslararası yapıların işlevsizliği bütün açıklığıyla ortaya çıkarmıştır.

Bu noktada önemle ifade etmeliyim ki İslam coğrafyalarında yaşanan zulüm ve trajedilere son verme sorumluluğu öncelikle Müslümanların omuzlarındadır. Gazze’nin kurtuluşu da Kudüs’ün, Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü de Doğu Türkistan’ın felahı da Müslümanların vahdetine, birliğine, dirliğine, beraberliğine, dayanışmasına ve birlikte hareket etmelerine bağlıdır. İdrak edeceğimiz Ramazan ayının bu anlamda yeni bir uyanışa ve dirilişe vesile olmasını temenni ediyorum.”

“Ramazan ve Ahiret Bilinci”

Başkanlığın her yıl Ramazan ayında toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı artırmak amacıyla önemli bir temayı kamuoyunun gündemine taşıdığını ve bu çerçevede hizmet, faaliyet ve müzakereler gerçekleştirmesi için bu yılın Ramazan temasını “Ramazan ve Ahiret Bilinci” olarak belirlediklerini ifade eden Başkan Erbaş, Ramazan ayı boyunca yapacağımız programlarla İslam’ın dünya ve ahiret dengesindeki hayat tasavvurunun daha iyi anlaşılmasını, iman, ibadet, ahlak ve değerler eksenindeki medeniyet mefkuresinin fert ve toplum boyutunda hayata hakim olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Başkan Erbaş, ölümsüzlük arzusunun geçmişten bugüne insanın hayat yolculuğunda daima belirleyici bir etkiye sahip olduğunu belirterek, “Bütün yönleriyle geçici olan bir alemde böyle bir arzunun gerçeklik bulması mümkün değildir. Zira yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunan her şeyin, kendilerine takdir edilen sınırlı sürenin dolmasıyla yok olacağı, son bulacağı bildirilmektedir. Hayatın dünyevi boyutunu sona erdirecek dehşetli bir günün, kıyametin ardından yeni bir boyut olarak ahiret hayatının başlayacağı haber verilmektedir.” dedi.

Bugün insanlığın en büyük imtihanı ve sorununun, kötülüklerin yayılmasının en büyük sebebinin insanların ahiret yokmuş gibi hareket etmesinden kaynaklandığına dikkati çekerek, ahiret bilincine sahip insanların mutlaka etrafına, çocuklara, gençlere bu hakikati ulaştırması gerektiğini, Ramazan ayının bunun için bir fırsat olduğunu bildirdi.

“Ramazan ayı, yeni bir başlangıç yapmak için eşsiz bir fırsattır”

İnsanın kendisiyle yüzleşmesi, hayatını muhasebe etmesi ve yarın için hazırlık yapması noktasında hayat yolculuğunun en bereketli duraklarından birisinin Ramazan ayı olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Nurlu gölgesi üzerimize düşmeye başlayan bu mübarek ay, iman-amel bütünlüğü içerisinde istikamet üzere devam edecek ideal bir hayata yeni bir başlangıç yapmak ve neticesinde ebedi saadet yurdunu kazanmak için eşsiz bir fırsattır. Zira bu kutlu zaman diliminin, her şeyden önce insanı fıtratına dönmeye ve nefis muhasebesi yapmaya yönelten, bununla birlikte inancın samimiyetle pekiştirilmesini, ibadetlerin muhabbetle kıvama kavuşturulmasını, hayatın güzel ahlakla tezyin edilmesini sağlayan manevi bir atmosferi vardır.”

“Çocuklarımızı teşvik edelim, isteklendirelim, destekleyelim”

Başkan Erbaş, Ramazan ayını İslam’ın evrensel ilke, değer ve hakikatlerinin çocuklarla, gençlerle ve tüm insanlıkla buluşturulması hususunda elverişli bir imkan olarak gördüklerini aktararak, “Özellikle çocuklarımızın zihin ve gönül dünyalarında ramazana dair tatlı hatıralar biriktirebilmeleri için anne-babalara büyük sorumluluk düşmektedir. Bu ayın manevi atmosferinden hakkıyla istifade edebilmeleri, ahlak ve karakterlerini Ramazanın merhamet ikliminde inşa edebilmeleri için çocuklarımızı teşvik edelim, isteklendirelim, destekleyelim.” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının, çocukların, gençlerin ve kadınların Ramazanın manevi ikliminden, camilerin huzur veren atmosferinden azami derecede istifade edebilmeleri için titizlikle çalıştığının, cami görevlileri başta olmak üzere bütün hocaların, büyük bir heyecan ve samimiyetle bu güzel ana hazırlandığını kaydetti.

“Türkiye genelinde irşat ve vaaz programları, seminerler gerçekleştirilecek”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Ramazan ayında yapılacak olan hizmetlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Ramazan ayı boyunca hizmetlerimiz, büyük bir titizlikle sürdürülecektir. Ülkemizin her köşesinde ‘Ramazan ve Ahiret Bilinci’ teması çerçevesinde irşat ve vaaz programları, seminerler gerçekleştirilecektir. Ramazan ayı boyunca kadınlara, gençlere, çocuklara, engellilere yönelik özel irşat programları düzenlenecektir. Tüm camilerimizde ve Kur’an kurslarımızda mukabeleler okunacaktır. Bunlara katılamayan vatandaşlarımız, Ramazan ayı boyunca her gün Diyanet Televizyonumuzda okunacak mukabeleleri takip edebileceklerdir. Resmi kurumlarda çalışmaları sebebiyle camilerde okunan mukabelelere iştirak edemeyen kamu görevlilerine yönelik kurumların uygun göreceği yerlerde mukabele okunması da sağlanacaktır. Müftülüklerimizce uygun görülen camilerimizde vatandaşlarımızın Kur’an-ı Kerim’i anlamasına yönelik ‘Tefsirli Mukabele’ programları yapılacaktır. Yine müftülüklerimizce uygun görülen cami ve mescitlerimizde ‘Hatimle Teravih Namazı’ kıldırılacaktır. ‘Alo 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı’mız var, Ramazan ayı boyunca haftanın 7 günü 08.00-22.00 saatleri arasında vatandaşlarımızın hizmetinde olacaktır.

Bununla birlikte vatandaşlarımız, Din İşleri Yüksek Kurulumuzun Mobil Fetva Uygulamasından, internet sitesi veya e-devlet üzerinden her türlü dini sorularını yazılı veya görüntülü bir şekilde sorabilecektir. Başkanlığımız tarafından hazırlanan ‘Ramazan ve Ahiret Bilinci’ temalı kitap, dergi ve diğer basılı, görsel ve sesli materyallerin bulunduğu Ramazan ayına özel web sitemiz ‘ramazan.diyanet.gov.tr’ milletimizin hizmetinde olacaktır. 2024 Ramazan ayı münasebetiyle 11-31 Mart tarihleri arasında indirimli kitap kampanyası düzenlenecektir. Ayrıca 15 Mart’ta başlayacak İstanbul’da Fatih Camii avlusunda, Ankara’da da Hacı Bayram Veli Camii avlusunda Türkiye Diyanet Vakfımızın geleneksel olarak 41 yıldır devam eden kitap fuarımızda açılacaktır. Diyanet TV, Diyanet Radyo, Diyanet Kur’an Radyo ve Diyanet Risalet Radyolarımızda iftar ve sahur programları yapılacaktır. Ayrıca hocalarımız, camilerimizde, Kur’an kurslarımızda, konferans salonlarında yüz yüze olmak üzere yerel TV, Radyo kanallarında ve internet mecralarında da programlar yapacaklardır.”

“Kur’an ve sünnet merkezli sahih bilgiyle insanımızı süslememiz gerekiyor”

Ramazan ayında dini programların yerel, ulusal medya ve dijital mecralarda yoğun bir şekilde yapıldığını hatırlatan Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Ramazan atmosferinin her anımızda hissedilmesine katkısı bağlamında bu durum bizim için elbette memnuniyet vericidir. Bu alanda samimiyetle hizmet üreten ve gayret gösteren herkesi takdir ediyorum, teşekkür ediyorum. Ancak, bu tür programlarda zaman zaman insanımızın teveccühünün suiistimal edildiğine, dini duygularının istismar edildiğine ve hatta ibadetlerin polemik konusu yapıldığına da şahit oluyoruz. Geçmişe göre epeyce azaldı bunu ifade etmek isterim ama son derece rahatsız edici bu durumun ve hiçbir faydası olmayan meseleleri gelişigüzel ekranlara taşıyarak az da olsa bu programların zihinleri bulandırdığını biliyoruz. Bunun büyük bir vebal olduğunu da ifade etmek isterim. Kur’an ve sünnet merkezli sahih bilgiyle insanımızı, gençlerimizi, çocuklarımızı süslememiz, onların zihinlerini, kalplerini bu şekilde doyurmamız gerekiyor.”

Başkan Erbaş, Dini konular konuşulurken konunun sunumundaki öneme de işaret ederek, “İtidalden uzak, nezaket ve zarafetten yoksun bir üslupla din anlatmanın kimseye fayda sağlamadığı, sağlamayacağı açıktır. Sırf daha çok izlensin düşüncesiyle aykırı söylemlerde bulunmanın, sıra dışı tavır ve davranışlar sergilemenin toplumun din algısında büyük yaralar açacağı izahtan varestedir. Müslüman şahsiyetiyle asla bağdaşmayan bu tür yönelişlerden kesinlikle sakınılmalıdır, uzak durulmalıdır. Bu hususta hem milletimizin hem de medyada ve dijital mecralarda program yapan, çizen, paylaşımlarda bulunan kardeşlerimizin daha duyarlı olmalarını özellikle Ramazan ayı hatırına istirham ediyorum. ” açıklamalarında bulundu.

“Ramazan’da 2 milyon ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefledik”

Diyanet İşleri Başkanlığının, iyiliği yeryüzüne egemen kılma ülküsüyle yola çıkan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ile “Türkiye İçin İyilik Vakti, Beklenen Sensin, Kardeşliğimiz Zekatla Bereketlensin, Kardeşine Zekat Ol” temasıyla çeşitli projeler ürettiğini ifade eden Başkan Erbaş, TDV’nin, bu yıl Ramazan ayı boyunca milletin desteğiyle 81 il ve tüm ilçelerde, yurt dışında ise 74 ülke 350 bölgede Ramazan’ın manevi iklimini yaşatacağını söyledi.

Başkan Erbaş, alışveriş ve yardım kartları, iftar, kumanya ve gıda paketleriyle, özellikle mazlum ve mağdur coğrafyalarda kurulacak iyilik sofralarıyla bu yıl 2 milyonun üstünde ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Başta ülkemizin deprem bölgeleri olmak üzere mağdur kardeşlerimize ulaşmak ve dünyanın pek çok yerinde bir dilim ekmeğe, bir bardak suya muhtaç olan insanlara ulaşma noktasında Başkanlığımız ve TDV’miz birlikte hareket edecek inşallah. Bununla birlikte Kur’an ayı Ramazan boyunca ‘Hediyem Kur’an Olsun’ kampanyası kapsamında 6 dilde basımı yapılan 56 bin 500 Kur’an-ı Kerim’i, 27 ülkede Müslüman kardeşlerimize ulaştırmayı planlıyoruz.”

Başkan Erbaş, ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmak isteyen vatandaşların, Ramazan ayı boyunca zekat, fitre, fidye, alışveriş kartı, gıda paketi, hijyen paketi, temizlik paketi, iftar-sahur ve bayramlık bağışlarını “www.tdv.org” ve “bagis.tdv.org” adreslerinden yapabileceği gibi il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da yapabileceğini söyledi.

Bağışçıların tüm GSM operatörlerine bağlı faturalı ve faturasız hatlardan “FİTRE” veya “FİDYE” yazıp 2177’ye SMS göndererek de bağışta bulunabileceklerini bildiren Başkan Erbaş, bir SMS ücretinin, bir fitre veya fidye bedeli olan 130 lira olduğunu belirtti.

Programda, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen selamlama konuşması yaptı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri