Giresun’da “enderun Usulü” teravih Namazına Yoğun Ilgi

Giresun'da “enderun Usulü” teravih Namazına Yoğun Ilgi

“enderun usulü” teravih namazına yoğun ilgi

26 Mart 2024 - 14:00

Adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden alan “enderun usulü” teravih namazı geleneği, Giresun’da yaşatıldı.

Giresun İl Müftülüğü ve Giresun Belediyesi organizesinde Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında “Kur’an Ziyafeti Enderun Usulü Teravih Namazı ve Cumhur Müezzinliği” programı düzenlendi.

Ses Sanatçısı Mehmet Kemiksiz, Mecidiyeköy Merkez Camii İmam Hatibi Ali Derman,  Beylerbeyi Hamid-i Evvel Camii İmam Hatibi Ramazan Kutlu, Ümraniye Cevherağa Camii Müezzin Kayyımı İdris Erdem ve Üsküdar Valide-i Cedid Camii Müezzin Kayyımı Ahmet Uzunoğlu, musikinin ibadete yansıyan güzel örneklerinden biri olan enderun usulü teravih namazı geleneğini Giresun’da yaşattı.

Seyyid Vakkas Camii’nde  gerçekleştirilen programa Giresunlu vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

-“Bir medeniyettir Ramazan ”

Giresun İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay, Osmanlı geleneğinde musikinin, çeşitli şekillerde yer edindiğini ifade ederek, “Enderun teravihinin kılınma amacı, namazda farklı makamlar kullanmak suretiyle ibadete manevi bir boyut kazandırmaktır. Aynı zamanda bu namazın salavat, ilahi ve zikirler eşliğinde farklı makamlarla kılınmasının bir diğer sebebi ise cemaati camiye gelmeye teşvik etmek ve camiye gelenleri huzura kavuşturmaktır.

Enderun usulü teravih, iki şekilde kılınır. Birincisinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise asla rastgele seçilmez. Manalarına bakılarak tertip edilirler. Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden oluşur.” şeklinde konuştu.

-“Enderun teravihi bir zarafeti yansıtır”

 Giresun’da bir Osmanlı geleneğini yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden İl Müftüsü Kılıçbay, “Enderun usulü teravih namazı içerisinde birçok güzelliği barındırır. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler okunur. Kısacası Enderun Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musikisinin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir. Enderun teravihinde en çok hicaz, segâh, isfahan, uşşak ve acemaşiran makamları kullanılır. Kullanılan bu makamlar sayesinde teravihe geç kalan bir kimse, namazın kılındığı makamdan hocanın kaçıncı rekatı kıldırdığını anlayabilir.

Günümüzde Enderun Usulü Teravih namazı Diyanet İşleri Başkanlığımızın teşvikiyle yeniden canlandırılmaya çalışılmaktadır.” diye konuştu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri
Ankara'da 2024 Yılı Hac Organizasyonunda Görevli Personel Semineri
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri
Diyarbakir'da Uygulamalı Hac Eğitim Semineri