Karaman’da Il Müftümüz Faruk Gürbüz’ün Berat Kandili...

Karaman'da Il Müftümüz Faruk Gürbüz’ün Berat Kandili Mesajı

il müftümüz faruk gürbüz’ün berat kandili mesajı

17 Mart 2022 - 18:20

Esselamü aleyküm ve rahmetullah ve berekâtuh
Evveli rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş olan mübarek Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandilini 17 Mart 2022 Perşembe gününü cumaya bağlayan gece yani bu akşam hep birlikte idrak edeceğiz. Berat kandili, mübarek üç aylardan Şaban ayının içerisinde Cenab-ı Hakk’ın; sınırsız af, mağfiret, merhamet, yardım ve bereketine vesile olan bir gecedir. Berat Kandili, Sevgili Peygamberimiz (sas)’in bir hadis-i şeriflerinde,
“Şâban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (on beşinci günde) oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ dünya semasina tecelli ederek  (rahmet nazarı ile bakarak) fecir oluncaya kadar, "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım! Belaya duçar olan yok mu, ona afiyet vereyim! Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?"(İbn Mâce, İkâmet, 191) buyurarak ilahi rahmetin müjdesini verdiği bir gecedir.
Manevi duyguların kuvvetlendiği, sevgi, kardeşlik ve barış duygularının içten hissedilerek yaşandığı müstesna gecelerimizden olan Berat kandilini vesile bilerek Yüce Rabbimizden bizleri affetmesini dilemeli, kırgınlıklara son vererek İslam aleminin huzuru için dua etmeliyiz. Mübarek geceler; iman, ibadet ve düşünce bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi manen planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için şüphesiz büyük bir fırsattır.
Bu nedenle, Berat kandili vesilesiyle başta Rabbimiz olmak üzere, ailemize, çocuklarımıza, milletimize ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlamalı; hata, ihmal ve kusurlarımızdan af dilemeli, kardeşlik bağlarımızın daha da kuvvetlenmesini sağlamalıyız. Aramızdaki sevgi, saygı bağını, dayanışma ve kaynaşma ruhunu pekiştirerek, kin ve düşmanlık duygularımızı bertaraf ederek  hem  insani ve dini hasletlerimizi, hem de toplum olarak birlik ve beraberliğimizi, huzur ve esenliğimizi koruyalım.

Üç aylara ayrı bir ruh ve mana içinde giren sevgili Peygamberimiz (sas)’in özellikle Şaban ayına  ayrı bir önem gösterdiğini, bu ayın çoğu günlerini oruçlu geçirdiğini, ibadetlerinde gözle görülür bir yoğunluk yaşandığını unutmayalım.
Gecenin manevi değeri dolayısıyla namaz, Kur’an tilaveti, zikir, tesbih ve istiğfarla geçirilmesi, bu gece vesilesiyle muhtaçlara yardım ve benzeri hayırlı amellere yönelinmesi güzel işlerden kabul edilmiştir.
Hz. Aişe (ra) validemiz, Efendimizin Berat gecesi kıldığı  namazın secdesinde şöyle dua ettiğini bizlere nakleder:
“Allah’ım! Gazabından rızana, cezandan affına sığınırım. Senden sana sığınırım. Sana tüm övgüleri saysam yine de bitiremem. Sen kendini nasıl övdüysen öylesin.”(Müslim, salât, 222)
Bu vesileyle bütün İslam aleminin ve vatandaşlarımızın Berat Kandilini tebrik eder, bu günlerin ve kandil gecelerinin milletimize ve insanlığa hayırlı olmasını Cenab-ı Hakk’tan temenni ederim.
Berat Kandili vesileyle bu akşam camilerimizde icra edeceğimiz programlara bütün halkımızı davet ediyorum.
Ayrıca 18 Mart cuma sabahında yani yarın sabah Dikbasan camiinde
BERAT GECESİ SABAHINDA ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZE VEFA BULUŞMASI
program düzenliyoruz
Bu programa da bütün halkımızı davet ediyorum
                                                                                                         Faruk GÜRBÜZ
                                                                                                            İl Müftüsü


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Adiyaman'da Diyanet Işleri Başkanı Erbaş, “uluslararası Helal Kongresi”ne Katıldı
Adiyaman'da Diyanet Işleri Başkanı Erbaş, “uluslararası Helal...
Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı ’ Etkinlikleri Kapsamında Ilkadım Büyük Camii'de şehitlerimiz Için Kur'an-ı Kerim Tilaveti Ve Mevlid-i şerif Programı Düzenlendi.
Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı...