Kırsehir’de Din Görevlilerine Ve Kur’an Kursu öğreticilerine...

Kırsehir'de Din Görevlilerine Ve Kur’an Kursu öğreticilerine “ahi Evran Ve Ahilik Ilkeleri” Anlatıldı. 

din görevlilerine ve kur’an kursu öğreticilerine “ahi evran ve ahilik ilkeleri” anlatıldı. 

17 Eylül 2022 - 17:40

 

İl Müftülüğümüz tarafından “Ahi Evran ve Ahilik İlkeleri” konulu konferans düzenlendi. 

Konferansa Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel,konuşmacı olarak katıldı. 16/09/2022 Cuma günü saat.14.00’de İl Müftülüğü konferans salonunda düzenlenen programa İl Müftüsü Mehmet Yaman, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, İl Müftü yardımcısı Zeynep Önen, Şube müdürleri, Din görevlileri ve Kur’an kursu öğreticileri katıldı.
Hılla camii imam-hatibi Musa Aktaş’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim ile başlayan program da daha sonra İl Müftüsü Mehmet Yaman bir selamlama konuşması yaptı. Yaman konuşmasında; “ Ahilik Teşkilatı, Türk esnaflık geleneğinin İslam’ın ahlak prensipleri ile birleşmesi neticesinde 13-18. yüzyıllar arasında Anadolu’da gelişip yaygınlaşan sanat, ticaret vb. daha pek çok alanda dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan esnaf ve sanatkarlar birliğidir. Aynı zamanda bir eğitim ve terbiye okuludur.” dedi.
Daha sonra konferansını vermek üzere Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel söz aldı. Gökbel konuşmasında ; “Ahilik Kırşehir’den yayılan bir kardeşlik hareketidir. Ahiliği, Ahi Evran-ı Veli, Anadolu'ya yeni gelen Türk esnafların birlik ve dayanışması için sonradan Ahilik denen  esnaf dayanışma loncalarını kurmuştur. Günümüzdeki esnaf odalarının temeli, Ahi Evran tarafından atılmıştır. Ahi Evran Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasında öncülük etmiştir.” dedi. 

Rektör Yardımcısı Gökbel, sözlerine şöyle devam etti. ; “ Ahiliğin Özünde insan sevgisi vardır. Ahilik insanı bir bütün olarak görür ve onu bütün yönleriyle geliştirmeyi amaçlar. Ahilik anlayışında üretimdeki rekabet daha fazla mal üretme değil daha kaliteli ve mükemmel eser ortaya koymaktır, ahilikte para kazanmak hayatın gayesi değildir. Ahilik ahlaka verdiği önem ahlakın her zaman her yerde ve her zaman işte başta gelmesidir. Ahiliğin Etkin olduğu dönemde Egemen olan dünya görüşü manevi dinamiklerin de etkisiyle aşırı zenginleşmeyi çok para kazanmayı çok mal satmayı ve pek tavsiye etmeyen anlayışa sahipken günümüzde egemen olan materyalist anlayışta hep daha fazla kazanma, aşırı harcama ve hep daha çok saçıp savurma gibi unsurlar öncelik haline gelmiştir.” dedi.

Konferansın sonunda İl Müftüsü Mehmet Yaman  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’e hediye takdiminde bulundu.
 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karabük'te Hac Bilgilendirme Eğitim Seminerleri
Karabük'te Hac Bilgilendirme Eğitim Seminerleri
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret