Tekirdağ’da Miraç Kandili Dua’larla Idrak Edildi

Tekirdağ'da Miraç Kandili Dua’larla Idrak Edildi

miraç kandili dua’larla idrak edildi

08 Şubat 2024 - 00:30

Hazreti Muhammed'in, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, Ana Programı Yatsı Namazı Sonrası Rüstempaşa Cami’nde Gerçekleştirildi

 

Merkez Süleymanpaşa İlçesi, Rüstempaşa Cami’nde Akşam namazıyla başlayan Kandil Programı, Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve İl Müftüsü Mustafa Soykök’ün vaazıyla devam etti. Yatsı namazından sonra Mevlid-i Şerif, İlahi ve kasidelerin okunduğu program Süleymanpaşa Müftüsü Selami Sayın’ın duasıyla sona erdi.

Müftü Soykök Yaptığı konuşmada ‘Miraç Kandilinizi tebrik ederim geneniz mübarek olsun.

 

Dünyadan sonraki hayatımız olan ahirette, burada yapıp ettiklerimizin yazılı olduğu kitabımızı amel defterlerimizi elimize verecekler ve ‘‘Ikra' kitabek, kefa bi nefsikel yevme aleyke hasiba. "Oku kitabını! Bugün hesap sorucu olarak sana nefsin yeter" denilecektir.(İsra Suresi,14. Ayet) Hayatımızı muhasebe etmeliyiz, bu hayatta eşimi oğlumu neden kırdım, şurada neden yalan söyledim, yaptığım alışverişim doğru mu, insanlar benden memnun mu? Bu soruları kendimize sormamız gerekir. İşte mümin ile münafığın farkı budur, “Mümin, günahlarını üzerine düşüverecek bir dağ gibi büyük görür. Fâcir (fütursuzca günah işleyen) kimse ise günahlarını burnu üzerine konan ve kovalayınca kaçacak bir sinek gibi görür.” ( İbn Mâce, Zühd, 30.) Yani işlediği günahı önemsemez Rabbim muahafaza eylesin. İnsan böbürleniyor, bu sağlığı zenginliği Rabbimiz verdi, şükrünün istiyor zekâtını istiyor. Nimetler Rabbimizin bizlere İkramıdır. Harama el uzatmadan gayri meşru tekliflere aldanmadan hayatımıza devam etmeliyiz. Allah’ın rızasını hedefleyerek ömrümüzü geçirmeliyiz. Bizler Rabbimize muhtacız, çok büyük teknolojik aletlere sahipte olsak Rabbimiz karşısında aciziz.

 

Milletleri millet yapan değerlerdir sadece mutlu günde değil, depremde olduğu gibi acılı günlerimizde de yanana olup yaralarımızı sarmalıyız, çok şükür milletimiz bu sıkıntılı günlerde çok güzel işler yaptı. Depremlerden dersler almalıyız, evlerimizi zemin etüdünden kullanılacak malzemeye kadar her şeyi dikkate alarak yapmalıyız, tertipli düzenli kaliteli Müslümanlar olmalıyız. Bu hem bu dünya hem de ahiretimiz için çok önemlidir.

Yüce Rabbimiz ‘‘ve ahsin kema ahsenallahu ileyke ve la tebgıl fesade fil ard, innallahe la yuhıbbul mufsidin. Allah'ın sana iyilik yaptığı gibi sen de iyilik yap ve yeryüzünde bozgunculuk isteme. Çünkü Allah, bozguncuları sevmez."  Müslümanlık bunu gerektirir.  Bir gece vaktiydi. Hazreti Ömer radıyellahu anh, her zaman olduğu üzere Medîne sokaklarını gezmekteydi ki, ansızın durakladı. Önünden geçmekte olduğu evden dışarıya kadar taşan bir tartışma sesi dikkatini çekmişti. Bir ana, kızına:

“- Kızım, yarın satacağımız süte biraz su karıştır!” demekteydi.

Kız ise:

“- Anacığım, halîfe süte su karıştırılmasını yasak etmedi mi?” dedi.

Ana, kızının sözlerine sert çıkarak:

“- Kızım, gecenin bu saatinde halîfe süte su kattığımızı nereden bilecek?!.” dedi.

Ancak gönlü Allâh sevgisi ve korkusu ile dipdiri olan kız, anasının süte su katma hîlesini yine kabullenmedi:

“–Anacığım! Diyelim ki halîfe görmüyor, peki Allâh da mı görmüyor? Bu hîleyi insanlardan gizlemek kolay, ama her şeyi görüp bilen Kâinâtın Hâlıkı Allâh’tan gizlemek mümkün mü?..” dedi. Hayatınızda bunu çeşitlendirebilirsiniz. İşte ihsan budur Miraç bizim ihsanla elde edebileceğimiz bir mertebedir. Rabbim nasip etsin. Biz Allah’ı görmüyorsak ta Allah azze ve celle bizim her halimizi görüyor işiyor, ve melekleri kaydediyor. Miraç asansör demektir, bir mümin ne zamanki umudunu kaybetmiş darlanmışsa mutlaka miracı hatırlamalıdır, Allah Resulünü hatırlamalı, onun çektiği sıkıntıların akabinde Miraç hadisesinin gerçekleştiğini unutmamalıdır.

Miraç en zor anlarımızda bile Rabbimiz in mutlaka bizleri desteksiz bırakmayacağının sembolüdür. Allah var gam yok, keder yok. Yüce Rabbimiz, bizlerin takvdan ayrılmamasını istiyor. O (cc) bizleri yardımsız bırakmayacaktır. Tasalanmayın, inançlı olun her müminin miracı vardır.

 

Peygamberimiz miraç ile şereflendiği gibi bizlerde namazlarımızı kılarak Rabbimiz in huzuruna çıkarız ve bu şekilde şereflenmiş oluruz. Bu gece söz verelim beş vakit namazımızı ihmal etmemeye, namaz bizim miracımızdır. İnsan aceleci yaratılmıştır. Sıkıntılarımız namazlardan uzaklaşmakla başlamaktadır, Kandiliniz mübarek olsun, Rabbim imanla namazla dipdiri bir Müslüman olmayı nasip eylesin, yolundan bizleri ayırmasın, bu gecemizi mübarek kılsın’’ dedi.

 

#Mirac #Kandil

#TekirdağİlMüftülüğü

#Diyanet #AliErbaş

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Erzincan'a Diyanet Akademi (dini Ihtisas Merkezi) Açılıyor
Erzincan'a Diyanet Akademi (dini Ihtisas Merkezi) Açılıyor
Afyonkarahisar'da "genç Gönüllüler, çocuk Gönüllerle Buluşuyor" Projesi.
Afyonkarahisar'da "genç Gönüllüler, çocuk Gönüllerle...