Tokat Müftülüğünden Ecdattan Kalan Naif Gelenek: “diş...

Tokat Müftülüğünden Ecdattan Kalan Naif Gelenek: “diş Kirası”

tokat müftülüğünden ecdattan kalan naif gelenek: “diş kirası”

18 Mayıs 2021 - 00:30

   Osmanlı döneminde Ramazan aylarında Saraylarda veya konaklarda yemekler verilir, yemekten sonra da gelen misafirlere diş kirası olarak  akçeler veya hediyeler takdim edilirdi. Ecdattan kalan gelenek Diş Kirası şimdi Tokat’ta yaşatılıyor.

Ramazan ayının sonuna gelinmesiyle birlikte ecdattan kalan önemli geleneklerden birisi olan Diş Kiraları Tokat’ta dağıtılmaya başlandı. Osmanlı Döneminde Ramazan ayında Müslümanlar, hem evlerinin hem de kalplerinin kapılarını sonuna kadar açıyorlardı. İftar saati kapıyı kim çalmışsa kesinlikle geri çevirmezlerdi. Hem zenginler için hem de ihtiyaç sahipleri için sofralar kurulurdu. İftarın ardından ise ev sahibi, yemeğe gelen misafirlerine diş kirası ismi altında hediyeler sunardı. Unutulmaya yüz tutan bu gelenek ile ev sahibi; "Misafirim oldunuz, benim sevap kazanmam için zahmet edip yol yürüdünüz, yemek yerken dişlerinizi yordunuz, bu da sizin dişinizin kirası olsun" demek isterdi.
Pandemi nedeniyle iftar sofralarının kurulmadığı Tokat’ta, İl Müftülüğü tarafından 1 ay boyunca yemek ikramı yapılan vatandaşlara diş kiraları verilmeye başlandı.

MÜFTÜ PAMUKLU: EMANETLERİ İHTİYAÇLIYA ULAŞTIRIYORUZ

Tokat İl Müftüsü Abdullah Pamuklu, “Biz Tokat Müftülüğü olarak, Türkiye diyanet vakfı aracılığıyla ve Kuran kursları hocalarımız, din görevlilerimizin tespit etmiş olduğu yardıma muhtaç insanlara Ramazan boyunca biz Kap’tan kalbe iftar sofrası adı altında yemek ikram ettik. Sıcak yemek 300 kişiye yakın bir aileye, bu toplamda 700—800 demektir. Yemeklerimizi yediler, dişleri yıpranmıştır kabilinden Osmanlı Geleneği olan diş kirası yani Saraylarda veya konaklarda yemekler verilir, yemekten sonra da gelen misafirlere diş kirası olarak işte akçeler veya hediyeler takdim edilirmiş. Biz bu geleneği yemek ikram etmiş olduğumuz ihtiyaç sahibi insanlara, aynı geleneği yaşatmak kabilinden; elimizdeki zarfların üzerine Türkiye Diyanet Vakfı Tokat Şubesinin hediyesidir diyerek halkımızdan varlıklı insanlardan aldığımız emanetleri, o ihtiyaç sahibi halkımıza takdim ediyoruz. Ve bu şekilde de Osmanlı Diş Kirasını da, bir nevi unutulmaya yüz tutmuş olan diş kirası geleneğimizi de yaşatmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Adiyaman'da Diyanet Işleri Başkanı Erbaş, “uluslararası Helal Kongresi”ne Katıldı
Adiyaman'da Diyanet Işleri Başkanı Erbaş, “uluslararası Helal...
Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı ’ Etkinlikleri Kapsamında Ilkadım Büyük Camii'de şehitlerimiz Için Kur'an-ı Kerim Tilaveti Ve Mevlid-i şerif Programı Düzenlendi.
Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı...